< Imprimare >      ZIUA - FINANTE - joi, 29 ianuarie 2009

Nemuritorul de la Finante

Ofensiva morala impotriva imbuibatilor de stat, declansata inca din campania electorala de actualul premier, Emil Boc, avanseaza mai incet decat s-ar fi asteptat cei care l-au ales.

Mai sunt inca destui lefegii de lux care reprezinta o adevarata coloana a cincea ramasa sa capuseze bugetul statului in urma fostelor guvernari. Un exemplu mai mult decat evident poate fi gasit chiar la Ministerul Finantelor, institutie care se presupune ca ar trebui sa se ocupe cu buna gestionare a banului public si nu cu risipirea lui. Asa cum ZIUA a dezvaluit deja, Catalin Doica, probabil cel mai "infipt" secretar de stat din Romania, tinut in functie inca din 2005, bantuie nu mai putin de 16 consilii de administratie si AGA si, pentru acest turism de birou, incaseaza uriasa suma de 85.000 de euro. Evident ca nimeni, oricat de competent, nu ar fi in stare sa fie in atatea locuri si sa reprezinte statul cu onestitate in atatea institutii, pentru ca probabil nu i-ar ajunge timpul fizic. In mod evident insa, Doica nu isi face insa atatea probleme si, profitand de statutul de "pion" al lui Felix-Voiculescu in Guvernul Boc, se considera suficient de "acoperit" ca sa nu lase ciolanul.

Plasat strategic la guvernare in 2005, Doica si-a gasit un protector si la Finante, in persoana lui Sebastian Vladescu, "tartorul" Fondului Proprietatea.

In toata aceasta perioada de patru ani, Catalin Doica a fost omul de incredere atat al lui Voiculescu, cat si al lui Vladescu. Cei doi l-au introdus si in conducerea Fondului Proprietatea si l-au ajutat sa se mentina in functie in Guvernele Tariceanu 1 si 2, si acum in Cabinetul Boc. Surprinzator este faptul ca nimeni nu stie pe cine reprezinta Catalin Doica in noul Guvern, desi postul de secretar de stat este unul politic. Membrii din conducerea PDL, partid care ar avea teoretic dreptul sa propuna pe cineva pentru acest post, au declarat ieri pentru ZIUA ca nu stiu cine este Doica si nici cine l-a sustinut pentru functia de la Finante, dar s-au declarat socati de veniturile pe care acesta le incaseaza de pe urma statului. O sursa de la varful partidului ne-a precizat insa ca Doica va fi schimbat cu siguranta in perioada urmatoare, probabil imediat dupa finalizarea bugetului pe 2009, care este prioritatea acestor zile pentru ministrul Pogea. (M.G.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=248532&data=2009-01-29