< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - vineri, 23 ianuarie 2009

Medicamentele s-ar putea scumpi

Distribuitorii si producatorii de medicamente s-au intalnit ieri cu ministrul Sanatatii, Ion Bazac, pentru a analiza noua metodologie de calcul al preturilor la medicamente, metodologie lansata luni spre dezbatere publica.

In urma discutiilor, distribuitorii au anuntat ca vor relua livrarile de medicamente din import, catre farmacii si spitale, de la 1 februarie, modificarea cursului de calcul pentru euro, de la 3,63 lei la 4 lei duand insa majorarea preturilor la medicamente.

In momentul de fata, piata de medicamente se confrunta cu o criza. Potrivit presedintelui Farmexim, Ovidiu Buluc, din cele 3000 de produse existente, 500 nu se mai importa deoarece se inregistrau mari pierderi din cauza devalorizarii leului. La randul lor, producatorii de medicamente apreciaza ca unele preturi ar putea sa scada.

Proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman este supus dezbaterii publice, pe site-ul Ministerului Sanatatii, din 19 ianuarie pana pe 18 februarie. Ministrul Sanatatii ar dori ca acest ordin sa fie aprobat mai repede, deoarece stocurile de medicamente din farmacii si spitale incep sa scada.

Carmen POPESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=248251&data=2009-01-23