< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - luni, 19 ianuarie 2009

Tiriac cercetat pentru tulburare de posesie

Parchetul de pe langa Judecatoria Marghita il cerceteaza pe Ion Tiriac (foto) pentru tulburare de posesie chiar pe domeniul de vanatoare Balc. Plangerea ii apartine unei mostenitoare a printesei Diana Ghica, pusa in posesie in 2006 pe 113 hectare din domeniul de vanatoare Balc, inchiriate firmei Wild Boar (controlate de Tiriac). Maria Cocea acuza ca nu are acces deplin la proprietate deoarece 110 hectare din cele 113 cu care a fost improprietarita, se afla in spatele gardului electric care protejeaza domeniul de vanatoare Balc.

Cocea Algne Balasa Ioana Maria, una dintre urmasele printesei Diana Ghica, a intrat in posesia unui teren forestier din domeniul Balc, in suprafata de 113,75 hectare, la data de 20 iunie 2006. Dupa ce a primit titlul de proprietate, mostenitoarea a semnat cu Directia Silvica Oradea un contract de paza si prestari servicii, fara a i se aduce la cunostinta ca cea mai mare parte a terenului cu care fusese pusa in posesie era deja inchiriata, inca din anul 2005, asociatiei private de vanatoare "Wild Boar", controlata de omul de afaceri Ion Tiriac. Ulterior, Maria Cocea a reclamat ca mandatarii sai ar fi incercat, in repetate randuri, sa intre pe teritoriul al carui proprietar este, dar reprezentantii Wild Boar nu le-au permis accesul in spatele gardului electric, fapt care i-ar fi adus o grava atingere dreptului de proprietate.

Chirie mai mica decat tariful de paza

Repetatele demersuri ale proprietarei nu au avut ecou, Directia Silvica eschivandu-se de la respectarea legii. In urma cu un an, Romsilva l-a somat pe Ionel Popa, directorul Directiei Silvice Oradea, sa incheie un act aditional prin care sa micsoreze suprafata din contractul de inchiriere si sa vireze doamnei Cocea chiria pe care a incasat-o "pentru perioada de dupa 20.06.2006 pentru terenul forestier care ii apartine". Ionel Popa a incercat sa o impace pe Cocea, fara sa-l supere pe Tiriac. El a propus sa o "reprezinte" pe proprietara intr-un contract de inchiriere cu Wild Boar, prin care mostenitoarea familiei Ghica urma sa primeasca de la firma lui Tiriac aceeasi chirie pe care acesta o platea statului, de numai 9,5 euro/hectar/an. In cazul in care ar fi acceptat, proprietara ar fi primit o chirie mai mica decat platea Romsilva pentru paza si servicii silvice - 15 euro/ha/an!

Proprietara terenului a refuzat "manevra" si le-a facut plangere penala lui Ion Tiriac, Ionel Popa si altor factori de decizie din Directia Silvica Oradea, pentru tulburare de posesie si abuz in serviciu. Plangerea s-a constituit in dosarul penal inregistrat la Parchetul de pe langa judecatoria Marghita, sub numarul 917/P/2008, potrivit Marinelei Ciupercar, prim-procuror al Parchetului Marghita.

Gheorghe Mirica, administratorul Wild Boar, ne-a declarat ca firma nu mai exploateaza cele 110 hectare de teren apartinand doamnei Maria Cocea. El ne-a mai spus ca nu a primit nicio propunere de a semna un act aditional cu Directia silvica si ca nu poate fi tras la raspundere pentru gardul electric ce ingradeste accesul Mariei Cocea la proprietatea sa, deoarece este proprietatea statului. Mirica apreciaza ca acuzatiile la adresa lui Ion Tiriac sunt nefondate, acesta neavand o calitate oficiala in Wild Boar, unde actionari sunt doua companii "casute postale" inregistrate in Cipru. Ion Tiriac nu a putut fi contactat pentru a i se consemna punctul de vedere, desi Mirica ne-a promis ca il va instiinta asupra demersului nostru jurnalistic.

De cealalta parte, Ionel Popa a recunoscut ca nu i-a platit doamnei Cocea chiria incasata de la Tiriac pentru terenul acesteia, deoarece nici aceasta nu i-ar fi platit paza pentru terenul "ocupat" de Wild Boar.

Catalin ANTOHE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=248070&data=2009-01-19