< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - vineri, 9 ianuarie 2009

Stanculescu incinge Armata

Colonelul Ion Petrescu, seful oficiosului armatei, a fost debarcat de secretarul de stat liberal dupa ce a cerut gratierea generalului

Evenimentele din decembrie 1989 continua sa faca victime si dupa 19 ani de la producerea lor. In interiorul Ministerului Apararii, de ceva vreme, se duc lupte surde care au iesit in cele din urma la suprafata. Situatia s-a complicat si mai mult la finele lui 2008. Profitandu-se de schimbarea puterii, in interiorul armatei au inceput sa se plateasca polite si sa se faca lobby pentru debarcarea sau numirea unor persoane in posturi cheie din minister. Colonelul Ion Petrescu, directorul Trustului de Presa al Armatei, a fost mazilit din functie deoarece a publicat doua editoriale in saptamanalul "Observatorul Militar" prin care aducea la cunostinta opiniei publice amanunte interesante petrecute in decembrie 1989 in Romania. Multe dintre ele au fost preluate din cartea "De la Regimul Comunist la Regimul Iliescu".

Motivul principal care l-a costat functia pe seful Trustului de Presa al Armatei a fost acela ca Petrescu s-a transformat in purtatorul de cuvant al "marei mute", asa cum este cunoscuta armata si, prin intermediul Observatorului Militar (oficiosul Ministerului Apararii Nationale-n.r.), a pledat cauza generalului Victor Stanculescu, solicitand tuturor factorilor de conducere, inclusiv presedintelui Traian Basescu, gratierea acestuia. Demersul lui Petrescu nu a fost vazut cu ochi buni de anumiti politicieni, fapt pentru care colonelul a fost instiintat la mijlocul lunii decembrie 2008 ca a fost "promovat" sef de sectiei in cadrul Directiei Informare si Relatii Publice din MApN, functie pe care o mai ocupase cand avea doar gradul de maior.

Potrivit colonelului Petrescu, persoana care i-a semnat ordinul prin care a fost debarcat de la conducerea Trustului de Presa al Armatei este Georgeta Ionescu, inca secretar de stat in MApN, cu toate ca fostul premier Tariceanu a solicitat tuturor secretarilor de stat numiti de PNL sa-si dea demisia din functii. Chiar daca coordona Trustul de Presa al Armatei, Georgeta Ionescu s-a opus, potrivit declaratiilor colonelului Petrescu, tuturor initiativelor membrilor trustului de a pune pe picioare un post de televiziune si radio militar, asa cum exista in armatele din NATO. Seful Trustului de Presa al Armatei ne-a spus ca Georgeta Ionescu, de cand a venit la MApN, nu s-a preocupat foarte mult de imaginea institutiei, ci doar de promovarea propriei imagini in publicatiile armatei si in cele civile.

Revenind la cele doua editoriale publicate de Petrescu, in urma carora s-a pus chiar problema retiparirii ultimului numar de anul trecut al Observatorului Militar, rezulta clar faptul ca cenzura militara a fost instituita in mod brutal de un politician liberal.

Decapitare in umbra legii

Georgeta Ionescu, secretar de stat in MApN, ne-a transmis ca seful Trustului de Presa a fost schimbat din functie deoarece i-ar fi expirat stagiul in postul de director al Trustului de Presa al Armatei. Culmea e ca schimbarea s-a produs exact in ziua publicarii celui de-al doilea editorial al colonelului Petrescu

si s-a bazat pe o chichita legislativa de care nu se tinuse cont pana la acea data.

Pagina realizata de Doru DRAGOMIR

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=247645&data=2009-01-09