< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - vineri, 19 decembrie 2008

Stiri pe scurt

Obama avertizat

Presedintele ales al SUA, Barack Obama, a fost avertizat, printr-o scrisoare semnata de 18 senatori americani, in privinta cresterii potentialului flotei militare a Rusiei. Semnatarii subliniaza intentiile declarate ale Rusiei de a avea, pana in anul 2020, a doua marina militara din lume si solicita sprijinul prezidential pentru programul de construire a noi nave de razboi americane. Cei 18 politicieni americani considera ca Statele Unite ar trebui sa dispuna de minimum 313 nave maritime de razboi. (I.C.)

Razboi geopolitic

Departamentul pentru informatii si presa al Ministerului de Externe al Rusiei a publicat miercuri raspunsul la o intrebare referitoare la declaratii antiruse ale vicepresedintelui Parlamentului moldovean Iurie Rosca facute intr-un interviu acordat NewsIn. Ministerul rus a respins indirect afirmatia lui Rosca cum ca Rusia si Moldova se afla intr-un razboi geopolitic. "Pentru relatiile moldo-ruse anul 2008 a fost marcat de mai multe evenimente pozitive. Dialogul politic multilateral la toate nivelurile a fost construit intr-o atmosfera amicala si constructiva", se arata intr-un comunicat. (M.N.)

Canal rusesc

Presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat ieri ca Rusia este interesata de propunerea statului Nicaragua de a participa la proiectul construirii unui canal care sa lege oceanele Atlantic si Pacific. "Cred ca o astfel de idee va asigura securitatea in regiunea Caraibelor, in intreaga America latina, dar si in intreaga lume", a subliniat presedintele Medvedev, aflat in vizita oficiala in Nicaragua. Ieri s-au mai semnat noua acorduri in domeniul spatiului si energiei, inclusiv asupra sistemului Glonas, dezvoltat de armata rusa in anii 1980 ca un concurent al sistemului american GPS si al viitorului sistem european

Galileo. (M.I.)

Verde pentru atac

SUA considera ca atacarea Somaliei poate fi realizata in baza rezolutiilor ONU. Washingtonul este de parere ca rezolutia adoptata marti de Consiliul de Securitate al ONU privind combaterea pirateriei in Somalia autorizeaza lansarea de atacuri aeriene asupra piratilor aflati pe teritoriul somalez, a anuntat, miercuri, Departamentul de Stat american. Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au aprobat marti, in unanimitate, o noua rezolutie care autorizeaza operatiuni internationale pe teritoriul Somaliei. Totusi, versiunea finala a rezolutiei 1851 nu prevede folosirea spatiului aerian somalez. (M.N.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=247043&data=2008-12-19