< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - marti, 16 decembrie 2008

Ziua in care Emil Boc a ajuns premier

Filmul desemnarii unui nou prim-ministru arata ca a fost o miscare politica surprinzatoare

Politicienii au avut o zi plina odata cu retragerea lui Stolojan. Filmul depunerii mandatului de catre premierul desemnat arata ca multi dintre cei care vor sa faca jocurile puterii n-au avut idee de manevra. PSD nu au fost consultati cu privire la desemnarea lui Boc, ci doar informati. Cu toata iritarea, Geoana a declarat ca parteneriarul merge inainte.

10.30 - Liderii PD-L Emil Boc, Adriean Videanu si Vasile Blaga sunt chemati de urgenta la Cotroceni, unde presedintele Traian Basescu le da vestea retragerii lui Stolojan.

11.00 - Se convoaca de urgenta Biroul Permanent National al PD-L, in cadrul caruia Stolojan isi face cunoscuta decizia. Membrii BPN ies din sedinta negri de suparare, in timp ce restul pedelistilor afla de la televizor ca premierul desemnat s-a razgandit.

11.40 - Apare oficial stirea-bomba conform careia Theodor Stolojan renunta la calitatea de premier desemnat, iar in locul sau, presedintele Basescu il va nominaliza pe seful PD-L, Emil Boc.

11.50 - Stolojan anunta public ca si-a depus mandatul de premier desemnat la seful statului. "Argumentul meu este ca cei doi presedinti care au semnat parteneriatul trebuie sa isi asume garantia asumarii acestui parteneriat prin cele doua functii de prim-ministru si de presedinte al Senatului", explica Stolojan, mentionand ca vrea sa dea o speranta generatiei tinere, care sa intre in politica la nivel de varf. El precizeaza ca presedintele este singurul care va decide cui sa incredinteze mandatul de prim-ministru.

12.00 - Liderii partidelor politice parlamentare sunt convocati de urgenta la Cotroceni. Presedintia anunta ca presedintele va sustine o declaratie de presa la ora 12.30, insa, dupa cateva minute, evenimentul a fost reprogramat pentru ora 14.00.

12.20 - Emil Boc refuza sa comenteze retragerea reprezentantului PD-L: "Este decizia domnului Stolojan".

12.30 - Seful PSD Mircea Geana se incuie in biroul sau impreuna cu liderul onorific al PC Dan Voiculescu.

13.15 - Conducerea PSD se intruneste la Senat pentru a analiza noul context politic. Participa Mircea Geoana, Miron Mitrea, Ilie Sarbu, Liviu Dragnea, Viorel Hrebenciuc, Dan Nica. Vin si reprezentantii democrat-liberali, in frunte cu Emil Boc si Theodor Stolojan. Adriean Videanu, Elena Udrea, Florin Popescu, Vasile Blaga completeaza delegatia PD-L. Boc refuza sa faca declaratii inainte de sedinta, spunand ca se va pronunta numai dupa interventia de la Cotroceni a presedintelui Basescu, in timp ce pesedistii sunt uimiti de decizia referitoare la prim-ministrul desemnat. Dupa sedinta, pedelistii se retrag la grupul parlamentar pentru a urmari declaratia sefului statului.

"Nu am echivalent pentru Stolojan"

14.00 - Presedintele anunta ca a luat nota de retragerea lui Stolojan, precizand ca l-a desemnat pe Emil Boc pentru postul de prim-ministru. "Nu am un echivalent al lui Theodor Stolojan in PD-L. Aceasta este problema" - argumenteaza seful statului nominalizarea lui Boc, declarandu-se "putin trist" de decizia lui Stolojan.

14.20 - Emil Boc recunoaste ca a acceptat propunerea presedintelui, adaugand ca obiectivul coalitiei PD-L-PSD ramane formarea unui guvern pana pe data de 22 decembrie. Noul premier desemnat informeaza spune ca va constitui un grup consultativ pe probleme economice si sociale, cu experti de la Banca Nationala, pentru a ajuta la finalizarea programului de guvernare.

14.30 - Pedelistii se strand la grupul parlamentar de la Camera Deputatilor pentru o sedinta in cadrul careia Ioan Oltean este numit liderul provizoriu al grupului. In acelasi timp, liderii partidului in frunte cu Emil Boc se afla din nou la Cotroceni.

Iritare la PSD

15.15 - In tabara PSD apar primele semne de iritare, liderii social-democrati acuzandu-i pe la colturi pe democrat-liberali de incalcarea intelegerii.

15.30 - Miron Mitrea precizeaza, la sfarsitul primei intalniri a zilei cu democrat-liberalii, ca pesedistii nu au fost consultati, ci doar informati in legatura cu desemnarea lui Emil Boc ca premier. Mircea Geoana anunta o noua intrevedere cu partenerii pedelisti "pentru a vedea toate elementele acestei situatii surprinzatoare si pentru noi". Emil Boc insista ca parteneriatul semnat cu PSD "nu are in continut nume si persoane concrete", astfel ca negocierile pot continua.

16.00 - Liderii PD-L si PSD reiau discutiile la nivel de coalitie, in biroul presedintelui Senatului. Sunt prezenti negociatorii celor doua partide, inclusiv Boc, Geoana si Stolojan.

17.40 - Emil Boc: "Mergem in continuare si ne tinem de treaba". Mircea Geaona respinge "orice speculatie referitoare la soliditatea parteneriatului nostru". "Mergem inainte. Nu ne apucam sa dam peste cap ceea ce am convenit", adauga pesedistul.

Multumesc sefului statului pentru increderea acordata. Am acceptat propunerea facuta." - Emil Boc, dupa desemnare

Semnele de intrebare ale politicienilor

Liderii partidelor au avut ieri pareri pro si contra renuntarii lui Teodor Stolojan la mandatul de premier si desemnarea lui Emil Boc in fotoliul de la Palatul Victoria. Toti si-au aratat surprinderea fata de anuntul facut de Stolojan si daca unii cred ca numirea lui Boc este un lucru bun exista si opinii conform carora cel dintai a demonstrat prin aceasta atitudine cat de labil este.

Presedintele UDMR, Marko Bela, considera fireasca desemnarea ca premier a presedintelui PD-L, Emil Boc, el aratand ca aceasta desemnare poate sa rezolve multe situatii conflictuale, dar poate sa si determine alte situatii conflictuale. "E decizia Presedintelui si probabil ca a fost luata cu consultarea celor doua partide care fac parte din coalitia guvernamentala", a spus Marko. El a aratat ca, in acest moment, personal, este ingrijorat in legatura cu functionarea coalitiei de guvernamant avand in vedere desemnarile succesive facute de presedintele Traian Basescu".

Mitrea e sceptic

Senatorul PSD Miron Mitrea a declarat ca nominalizarea lui Boc in calitatea de premier desemnat schimba "profund" lucrurile, el referindu-se la trecerea de la profilul lui Stolojan - de economist, la cel al lui Boc - de politician. "Pentru mine sunt semne de intrebare cum va arata Guvernul in noua conditie: un guvern mult mai politic. Nominalizarea schimba profund lucrurile. Una e atunci cand vorbeam de un premier care avea un profil de economist, de tehnician, cand intram intr-un an dificil econimic, alta este sa avem un premier cu un profil politic. Schimba mult lucrurile", a precizat Mitrea.

Nastase:

Nu e economist

Presedintele Consiliului National al PSD Adrian Nastase a declarat ca daca Emil Boc va fi noul premier "e greu de sustinut ca ar fi un foarte bun economist". "Mircea Geoana si Emil Boc, daca el va ramane cel care va conduce Guvernul, au lucrat impreuna. Ramane o problema cea a argumentului adus pentru desemnarea, lui Stolojan in functia de prim ministru si anume cunostintele sale economice. Boc are o anumita experienta ca primar al Clujului dar e greu de sustinut ca ar fi un foarte bun economist, un tehnocrat al problemelor economice", a apreciat Nastase.

Tariceanu:

Are labilitati

Presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu, care si-a luat ieri rolul de lider al grupului parlamentar in primire, a declarat ca fostul sau coleg de partid are "labilitati", iar retragerea sa este "un lucru grav si regretabil". "Este evident ca Stolojan nu avea sprijinul politic necesar in partidul sau si, ca atare, a jucat in aceste zile un rol cu totul si cu totul minor pentru un prim-ministru", a spus Tariceanu, care si-a exprimat indoiala ca Emil Boc va fi capabil sa rezolve divergentele dintre PSD si PD-L. Si alti liberali au fost la fel de transanti. "Incerc sa o spun cat mai delicat cu putinta. Parerea mea o cunoasteti, cred ca oricum domnul Stolojan nu conta", a afirmat vicepresedintele Crin Antonescu, citat de Mediafax. Si Ludovic Orban crede ca renuntarea lui Stolojan nu schimba cu nimic datele problemei, nominalizarea sa fiind oricum "neserioasa", si da o varianta de premier pentru "tandemul rasul-plansul": Marian Oprisan. "Theodor Stolojan si-a dat demisia din functia de premier desemnat pentru ca si-a dat seama ca nu este decat o marioneta pentru Traian Basescu", crede si Relu Fenechiu. Bogdan Olteanu, intr-o emisiune tv, merge mai departe si afirma ca este posibil ca Traian Basescu sa fi luat singur decizia, liberalul refuzand sa creada ca Stolojan ar putea da dovada de o asemenea "labilitate politica".

Pagina realizata de Ovidiu BANCHES si Cornelia POPESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=246913&data=2008-12-16