< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - sambata, 29 noiembrie 2008

Pensionari pagubiti

Guvernul vrea sa mai modifice, inca o data, legislatia privind persoanele care au lucrat in grupele I si II de munca

Cei aproape doua milioane de pensionari care au lucrat in grupe superioare de munca s-ar putea sa mai astepte un an primirea drepturilor prevazute de lege. Pensionarii care au lucrat in locuri de munca incadrate in conditii speciale sau deosebite au fost eliminati de la recalculare. Practic, in prezent exista doua legi care se refera la acelasi lucru, una votata de Parlament, si alta aprobata de Guvern, prin ordonanta. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, mai propune o Ordonanta de Urgenta (OUG), care se refera exact la aceleasi probleme.

Mariana Campeanu a propus in proiectul de OUG doua recalculari: una in baza OUG 100/2008, care propune un sistem de acordare a punctajului pentru anii lucrati in grupe superioare de munca, si alta in baza Legii 218/2008, care stabileste alt sistem. Astfel, angajatii caselor de pensii vor avea de lucru mult mai mult, iar cazurile de dosare si calcule gresite ale pensiilor vor fi si mai multe. Precizam ca Legea 218 care stabileste recalcularea pensiei pentru grupele superioare de munca si celor care au lucrat in conditii speciale sau deosebite ar fi trebuit aplicata de la 1 ianuarie 2009. Legea 218, in favoarea careia si-a dat avizul si Curtea Constitutionala, este mult mai avantajoasa si echitabila pentru pensionari decat Ordonanta Guvernului.

Prevederile proiectului

De fapt, toate noile acte normative modifica Legea 19/2000 privind asigurarile sociale. Cei care se vor pensiona dupa 1 ianuarie 2009, vor beneficia de prevederile Legii 218/2008. Cei care s-au pensionat inainte de 2 noiembrie 2008 si au lucrat in grupe speciale de munca, vor avea "parte" de doua recalculari: prima, anul viitor, cand vor primi mai putini bani, conform OUG 100/2008, iar a doua, din 2010, cand vor primi mai multi bani, conform Legii 218/2008. In proiectul inaintat pe furis (si care nu este afisat pe site-ul Ministerului Muncii) se modifica, din nou, Legea 19/2000, pensionarii din grupele I urmand sa beneficieze de o majorare cu 50% a punctajelor anuale (pentru perioadele lucrate), iar cei din grupa II - cu 25%, conform Legii 218/2008, dar incepand cu 1 ianuarie 2010. Ceea ce inseamna ca pensionarii vor fi vaduviti de bani timp de 1 an. In plus, grupele speciale si deosebite de munca nu mai apar in proiectul ministrului Campeanu. Un motiv invocat de reprezentantii Casei Nationale de Pensii pentru noul proiect de OUG este acela ca a inceput recalcularea in baza OUG 100/2008 si trebuie continuat procesul, iar apoi, incepand cu 2010, se vor recalcula pensiile in baza Legii 218/2008.

Lupta Guvernului cu Legea Barbu

Precizam ca in august Guvernul a aprobat OUG 100/2008 pentru recalcularea pensiilor persoanelor care au lucrat in grupele I si II de munca, in timp ce in Parlament se afla deja o initiativa legislativa a fostului ministru al Muncii, Gheorghe Barbu, care reglementa recalcularea acelorasi categorii de pensii. Mai mult, in 23 septembrie Camera Deputatilor, for decizional, a aprobat Legea Barbu, care prevede cresterea punctului de pensie a celor incadrati in grupele I si II de munca, dar si a celor care au lucrat in conditii speciale sau deosebite, aplicabila de la 1 ianuarie 2009. Imediat dupa aceea, Guvernul a contestat la Curtea Constitutionala legea aprobata de Parlament, insa Curtea a votat pentru aplicarea legii, in defavoarea Ordonantei.

Corina SCARLAT

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=246171&data=2008-11-29