< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - joi, 27 noiembrie 2008

Tariceanu se opune reducerii TVA

Spre deosebire de alte tari ale Uniunii Europene (UE), Romania nu ia in considerare reducerea TVA, ca masura de lupta impotriva crizei financiare, a declarat, marti, premierul Calin Popescu Tariceanu. Acesta sustine ca, la nivelul UE,

nu exista o taxa pe valoarea adaugata uniforma, iar statele europene doresc, spre deosebire de Romania, sa stimuleze consumul in conditii de criza economica.

"In tarile europene, spre deosebire de Romania, problema crizei economice este de alta natura. Acolo, pentru relansarea economiei, se pune problema stimularii consumului, deoarece comportamentul multora dintre consumatori este de a trece pe regim de avarie in moment de criza economica si automat se reduce consumul. In Romania, tratamentul pentru a face fata efectelor crizei economice globale este diferit si e nevoie sa facem investitii si sa reducem intr-o oarecare masura consumul", a spus Tariceanu. Premierul a aratat ca, in Romania, consumul a fost mult timp superior posibilitatilor de furnizare a economiei, motiv pentru care deficitul de cont curent s-a amplificat.

In schimb, Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea reduce dobanda de referinta dupa depasirea problemelor de incredere intre institutiile comerciale, a afirmat premierul, mentionand insa ca o astfel de decizie apartine exclusiv bancii centrale. La 30 octombrie, BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 10,25%. Dobanda-cheie a fost majorata cu 3,25 puncte procentuale in ultimele 12 luni.

Iulian SAMBETEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=246060&data=2008-11-27