< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - luni, 10 noiembrie 2008

cauza noastra

Politisti-functionari

Mori cu dreptatea-n braTe! Zicerea aduna in ea veacuri de obida. Veacurile trec, naravurile raman. Tanara politista parea rabdarea intruchipata. Zice: Aveti nevoie de un avocat, si-n privirea-i luminoasa, tone de solicitudine. Ca sa ce?, intreb. Ca sa va apere.

DrAguTA Si-n ton cu privirea pe care o furiseaza timid in directia colegului de camera. E novicea. Colegul - cenzorul. La sectorul 1, auzisem acelasi lait motiv: aveti nevoie de un avocat. Tocmai voiam sa va-ntreb, zice, sectorul ce solutie a dat? Nu stiam si s-a mirat, usor amuzata, cum, nu va intereseaza? Aduceti-ne ceva scris de-acolo.

Chiar nu InTelegeam: Eu sa v-aduc ceva scris de-acolo? De ce? - Cum de ce, e-n interesul dvs. Colegul de camera s-a ridicat plictisit si a anuntat ca pleaca. Stie ea unde. I-am cerut o tigara. Nu fuma, dar avea o rezerva in fiset. Inainte de a-mi intinde pachetul, m-a privit lung printre genele mijite, buzele stranse. Era liderul camerei, n-aveam nicio indoiala. Dupa plecarea mea, tanara colega urma sa-i infrunte zeflemeaua din dotare. Zau! s-a mirat el. Nu e interesul dvs? O fi al meu?! Intarzia cu pachetul in mana. Aud? Eu stiu ca n-am nicio vina. Dvs. sunteti cei care nu stiti. A varat pachetul la loc in fiset. Neofita se pregatea sa intervina, eram cazul ei. A inchis dosarul; inainte de a apuca sa zica ceva, liderul de grup i-a luat locul. Voia sa stie: de ce e interesul lor si nu al meu? Repet, i-am spus, fiindca eu stiu ce-am facut. Si-n plus, nu-s curierul dvs. Dar ne puteti ajuta, a gasit doamna calea feminina de intelegere.

Tineri amAndoi. Ofiteri cu scoala. Functionari corecti la posta, eventual. Au invatat catehismul politienesc modern: aveti nevoie de un avocat. Si basta! De pe bancile scolii, s-au scufundat in marea de rutina si marea s-a inchis deasupra lor.

MA luase durerea de cap, nemancat, cu buzele arse de sete. Politistul nu este platit pentru a prinde soareci, am spus mai mult pentru mine... Ia te uita, ce noutate! Politistul isi revenise si parea pus pe ironii, sub privirea aprinsa a colegei. Dar pentru ce-i platit? In prima instanta, cel putin, el este aparatorul tuturor cetatenilor corecti, nu-i trimite sa faca ei ceea ce intra in indatoririle sale de serviciu. Ma enervasem. V-am ajutat, le-am zis, am scris tot adevarul.

Mi-a dat telefon, seara, acasa. Sa-mi spuna ca e-n ordine. Si daca as fi facut-o pe curierul? Si-as fi cautat un avocat? Si l-as fi angajat? Am fi luat-o de la inceput. Alte declaratii, alte termene, alti politisti care sa-mi recomande: daca sunteti nemultumit, poate ar trebui sa va schimbati avocatul.

Nicolae Cristache - cristas@clicknet.ro

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=245257&data=2008-11-10