< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - luni, 10 noiembrie 2008

Summitul neputintei de la malul Marii Rosii

Condoleezza Rice, Javier Solana, Ban Ki-Moon si Serghei Lavrov, reprezentantii Quartetului (Statele Unite, Uniunea Europeana, ONU si Rusia) i-au invitat pe reprezentantii Israelului si Autoritatii Palestiniene la un ultim summit al anului care se duce, la Sharm el Sheikh, pe malul egiptean al Marii Rosii. Quartetul a vrut sa marcheze astfel implinirea unui an de la summitul plin de sperante care a avut loc la Annapolis (Statele Unite).

Din toate acele sperante nimic nu s-a infaptuit, dar Quartetul a tinut sa proclame la Sharm el Sheikh ca vremea trece - vremea vine, Annapolisul ramane o borna solida. Sefa diplomatiei americane, Condoleezza Rice, a declarat ca Annapolis ramane singura cale de rezolvare a conflictului si de intemeiere a unui stat palestinian.

Reprezentantii Quartetului au avut intalniri separate cu cele doua parti, si au anuntat ca tratativele de pace dintre Israel si Autoritatea Palestiniana vor continua, fara nicio interventie internationala. Annapolis proclama incheierea tratativelor pana la sfarsitul acestui an, odata cu proclamarea Palestinei libere si suverane. Presedintele Bush si mesagera sa, Condoleezza Rice, s-au straduit din rasputeri, dar nisipurile Orientului Mijlociu au inghitit de parca nici nu au fost aceste eforturi americane. Israelianca Tzipi Livni si palestinianul Abu Alla,au raportat reprezentantilor Quartetului stadiul lamentabil al tratativelor bilaterale. Quartetul a repetat cele trei conditii pe care palestinienii trebuie sa le indeplineasca: recunoasterea Statului Israel, renuntarea la terorism si recunoasterea tuturor intelegerilor semnate pana in prezent. In plus, conducerea Quartetului a decis ca semnarea Tratatului de Pace dintre Israel si palestinieni va avea loc dupa ce va fi lichidata infrastructura terorismului, conform celor stipulate in "Foaia de drum" a presedintelui George W. Bush. Livni s-a declarat multumita de faptul ca Quartetul a adoptat conceptia israeliana, conform careia nicio alta initiativa araba nu poate inlocui tratativele directe. Summitul de la Sharm el Sheikh s-a desfasurat fara sa se stie ce are de gand noul presedinte american Barack Obama in vederea insanatosirii Orientului Mijlociu.

Tesu SOLOMOVICI

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=245245&data=2008-11-10