< Imprimare >      ZIUA - JAZZ-ROCK - luni, 10 noiembrie 2008

N.O.H.A. isi aduc cafeaua in Romania

Cand vine vorba de "ce mai ascult in ultima vreme", tot mai multa lume pomeneste N.O.H.A. Trupa este cunoscuta in Romania in special datorita piesei "Tu Cafe", nelipsita din playlist-urile cluburilor de pe la noi. Cei care, la cateva luni de la lansare, tot nu si-o pot scoate din cap ii pot vedea pe cosmopolitii muzicieni la Cluj (26 noiembrie - Club Obsession), Bucuresti (27 noiembrie - Fratelli Studio) si la Timisoara (28 noiembrie - Heaven Studio).

Desi este cea mai cunoscuta creatie a trupei venita din Germania, "Tu Cafe" nu poate fi definitorie pentru stilul abordat de N.O.H.A. De fapt, nici o piesa nu-i poate eticheta, pentru ca nici una nu seamana cu cealalta. Formatia are 11 ani de existenta, timp in care s-a afirmat prin combinarea stilului clasic cu cel modern. A iesit un amestec nebun, inovator, un amestec de jazz, drum&bass, breakbeat, muzica traditionala si pop-rock. Cheia reusitei combinarii acestor stiluri, spun multi specialisti, sta in faptul ca membrii formatiei au nationalitati diferite, prin urmare fac parte din culturi diferite, care, puse la un loc, creeaza un sound unic. N.O.H.A. inseamna Noise of Human Art si are in componenta pe Minerva Diaz (vocal, Spania), rapperul newyorkez Chevy, Jochen Eickenberg (clape, Germania) si saxofonistul Philip Noha (nascut in Praga, Cehia).

Inca de la primul album, "Noise Of Human Art", lansat in 1997, N.O.H.A. s-au autodefinit ca fiind un grup de muzicieni avangardisti. Dar, in vreme ce multi inovatori raman in underground, trupa a pasit direct in mainstream, portita lor fiind topurile muzicale din Germania, unde au ajuns pe primele locuri. Vocea Minervei, de o expresivitate aparte, se completeaza perfect cu cea a rapperului Chevy, iar in concertele importante sunt cooptati Tim Rashid (bass) si Tobias Belker (tobe), pentru o atmosfera cu adevarat captivanta. Jochen Eickenberg si Philip Noha sunt si producatorii trupei, oamenii care vin cu ideile. Foarte motivati si increzatori in ei insisi, muzicienii sunt siguri ca sound-ul pe care il produc este urmatorul pas in muzica, un mix intre muzica de club si cea de studio, care are drept rezultat asa-zisa muzica de stare. Genul poate fi oricand transferat din club pe o scena in fata a mii de spectatori sau in casele oamenilor via studio de inregistrari.

Ultimul album N.O.H.A, "Dive in Your Life", lansat in 2007, reprezinta, spun membrii formatiei, propria viziune asupra muzicii, fara nici o constrangere sau compromis.

Dupa mai bine de un deceniu de experimente, "Dive in Your Life" marcheaza si maturizarea deplina a muzicienilor, dar si dovada ca N.O.H.A. creeaza in pas cu timpul.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=245213&data=2008-11-10