< Imprimare >      ZIUA - ACTUALITATE - joi, 30 octombrie 2008

"Procesiunea durerii" la Cimitirul Evreiesc

E pentru prima oara cand liderii comunitatii evreiesti din Romania organizeaza o "Procesiune a durerii". E adevarat ca au avut si un motiv dureros: 131 de pietre funerare si morminte au fost vandalizate in noaptea de miercuri 22 octombrie, in Cimitirul Evreiesc din Soseaua Giurgiului nr. 162. O delegatie de rabini din Israel si Statele Unite a aterizat de urgenta la Bucuresti.

La "Procesiunea durerii" care s-a desfasurat ieri, am vazut evrei care pana acum nu s-au manifestat niciodata ca mozaici si crestini care nu s-au aratat interesati de lumea iudaica. Ce anume a chemat atata lume la aceasta "Procesiune a durerii"?

"Am fost indignat si indurerat, imi spune preotul Ion Diaconu. Cum sa darami si sa spargi monumente evreiesti vechi de sute de ani? D'aia am venit, sa se stie si sa se vada ca fapta asta e impotriva lui Dumnezeu".

Presedintele Televiziunii Romane, Alexandru Sassu trece ganditor pe aleea cu morminte profanate, se opreste, citeste inscriptiile, poate isi cauta stramosii. I se citeste pe fata supararea. Stelian Tanase, care nu-i evreu, converseaza cu istoricul Liviu Rotman si Irina Cajal, generalul Petrescu cu liderii evreilor dr. Aurel Vainer si prof. ing. Ozi Lazar, iar Maia Morgenstern cu scriitorii Dorel Dorian si Radu F. Alexandru.

"E-o mizerie ingrozitoare, spune un rabin israelian. Delegatia rabinilor din Israel si Statele Unite participa la "Procesiunea durerii"si asteapta explicatii.

Evreimea romana asteapta explicatii

"Noi traim in Romania, suntem buni romani si buni evrei, dar restul familiilor noastre se afla la Ierusalim, New York, Londra si Paris", imi spune deputatul Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER). Cand se petrece un asemenea vandalism intr-un cimitir evreiesc din Bucuresti, se cutremura evreimea mondiala". "Si nu numai ea, uite cati ambasadori si diplomati au venit sa-si exprime consternarea", adauga Dorel Dorian, aratandu-mi-l pe ambasadorul israelian David Oren.

Ambasada Frantei si Ambasada Statelor Unite au condamnat imediat profanarea mormintelor evreiesti. Ambasadorul francez a salutat reactia prompta a ministrului de Justitie, Catalin Predoiu care a demarat imediat o ancheta minutioasa. "Au intrat in cimitir, noaptea, ca raufacatorii, spune cu amaraciune prof. Lazar. Intr-o zi de Sucot, sarbatoare care interzice accesul in cimitir. N-au facut-o copiii care se jucau. Sunt pietre funerare de zeci de kilograme, cimentate in pamant, au venit cu rangi de fier sa se joace? Aici s-a lucrat dupa un plan diavolesc, sa ne pangareasca stramosii', continua el.

Ozi Lazar e un om batran, cu lacrimi in ochi sta si imparte pliante cu vorbele generalului roman Nicolae Petala. Generalul a murit de mult, vorbele sale raman memorabile: "Cine a vazut, ca mine, cum au luptat si au suferit soldatii evrei alaturi de cei romani in armata romana, cum au fost raniti si ucisi ca si ceilalti, acela nu poate fi antisemit. In afara de armata pot sa mai existe antisemiti, insa armata este libera de antisemitism". Conducatorii tarii, presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au trimis Comunitatii Evreiesti din Romania scrisori in care isi expima indignarea si condamna cu toata fermitatea actul criminal.

Tesu SOLOMOVICI

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=244754&data=2008-10-30