< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - luni, 27 octombrie 2008

FMI si Banca Mondiala sparg pusculita

Creditele pentru tarile sarace si cele lovite grav de criza financiara vor fi suplimentate masiv

Institutiile financiare internationale au decis suplimentarea masiva a imprumuturilor acordate tarilor sarace pentru a putea combate efectele crizei financiare internationale. Liderii mondiali, reuniti la summitul Asia-Europa (ASEM) de la Beijing, au anuntat sambata ca au ajuns la un consens cu privire la modalitatile de combatere a crizei financiare mondiale.

Banca Mondiala si-a propus sa mareasca valoarea imprumuturilor acordate tarilor sarace, pentru a compensa reducerea finantarilor private catre aceste economii, relateaza cotidianul financiar japonez Nikkei. Institutia internationala vrea sa dubleze valoarea creditelor pe termen lung acordate acestor tari, de la nivelul de 13,5 miliarde dolari din 2007, pentru a le ajuta sa se descurce in aceste vremuri de criza financiara, adauga sursa citata. Banca Mondiala va concentra aceste noi imprumuturi in aproximativ 10 tari sarace din Asia si Africa, printre care Ghana, Bangladesh si Cambodgia, in timp ce Fondul Monetar International va tinti in special economiile emergente, cu un grad de dezvoltare mediu. Banca Mondiala va oferi imprumuturi pe termen lung, scadente dupa 15-20 de ani, fiind luata in considerare si acordarea unor credite de urgenta in aceste state.

Decizia vine dupa ce FMI, celalalt mare creditor international, a acordat recent ajutor unor tari grav lovite de criza, precum Islanda sau Ucraina. Institutia internationala intentioneaza sa implementeze o noua strategie prin care ar putea sa acorde facilitati de lichiditate economiilor emergente, imprumuturi ce ar putea fi de cinci ori mai mari decat cota tarii in cadrul FMI. Planul, care ar putea fi aprobat cel mai devreme in noiembrie, ar putea permite anumitor economii in curs de dezvoltare sa schimbe moneda locala cu dolari americani, ca sa tempereze problemele de creditare pe termen scurt. Decizia vine dupa criticile liderilor europeni, cancelarul german Angela Merkel lansand ideea elaborarii unei noi "constitutii" a sistemului financiar global.

Acord preliminar

Liderii asiatici si europeni au anuntat sambata ca au ajuns la un larg consens cu privire la modalitatile de combatere a crizei financiare mondiale si au declarat ca isi vor prezenta punctele de vedere la summitul consacrat crizei, programat luna viitoare la Washington, informeaza Reuters. Vorbind in incheierea summitului Asia-Europa (ASEM) de la Beijing, liderii au facut apel la noi reguli care sa ghideze economia mondiala si au pledat pentru un rol principal al Fondului Monetar International in procesul de ajutorare a tarilor afectate de declinul financiar. "Sunt multumit sa confirm o determinare comuna si dorinta Europei si a Asiei de a lucra impreuna", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la conferinta de presa de incheiere. Oficialul a adaugat ca participantii vor folosi declaratia adoptata cu o zi in urma drept baza pentru abordarea lor la summitul G20 din 15 noiembrie de la Washington. La randul sau, presedintele rus Dmitri Medvedev va prezenta la acest summit o serie de propuneri vizand modificarea sistemului financiar mondial.

Mihai ISAC

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=244610&data=2008-10-27