< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - sambata, 25 octombrie 2008

Sanatatea ne omoara cu zile

Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un proiect de ordin privind aprobarea regulamentului de organizare, functionare si practica din cadrul sectiilor de anestezie si terapie intensiva (ATI), reglementari prin care se triaza bolnavii care pot sau nu beneficia de ingrijire in ATI. Mai pe intelesul tuturor, pacientii care nu au speranta de recuperare a unei vieti acceptabile nu vor putea fi admisi in sectiile de reanimare. Acest proiect este privit de unii ca inceputul eutanasiei in Romania.

"Ca orice tratament, decizia de admitere in TI trebuie sa se bazeze pe conceptul de beneficiu potential - pacientii a caror stare generala este prea buna pentru a beneficia de terapie intensiva sau cei la care nu exista speranta de recuperare a unei calitati a vietii acceptabila, nu trebuie admisi", se arata in proiectul de ordin. Acesta noteaza ca varsta in sine nu trebuie sa fie factor de decizie a admisiei in TI, dar doctorii trebuie sa recunoasca faptul ca avansarea in varsta este asociata cu scaderea rezervei fiziologice si frecventa crescuta a bolilor coexistente severe. Ordinul recomanda ca pacientii cu disfunctii vitale sa fie transferati cat mai rapid posibil in TI pentru a beneficia la maximum de posibilitatile speciale ale sectiei. Transferul (externarea) pacientului care nu mai necesita terapie de specialitate, din sectia ATI in orice alta sectie, se face la propunerea medicului ATI curant, cu acordul sefului de sectie ATI, sau la propunerea medicului ATI de garda in cursul garzii.

Discriminare la terapie

Cei care decid admisia trebuie sa selecteze pacientii care beneficiaza cel mai mult de aceasta ingrijire specializata si costisitoare.

Exista doua categorii de pacienti pentru care beneficiul ingrijirii in terapie intensiva nu este mai mare decat beneficiul ingrijirii in sectiile obisnuite ale spitalului. Aceste doua categorii sunt reprezentate de cele doua extreme ale riscului vital: pacientii cu risc mic de deces si pacientii cu risc foarte mare. Aceste doua grupe se refera la "pacientii prea bine pentru a beneficia" si la pacientii in stare terminala "prea bolnavi pentru a beneficia" de ingrijirea in TI. Potrivit Mediafax, unii medici din Romania apreciaza proiectul de ordin drept inceputul eutanasiei la noi in tara. Astfel, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Bucuresti, Florian Popa, considera ca este vorba de o mare discriminare. "Daca dorim sa intram in sfera eutanasiei, il aplicam. Nu poti sa nu oferi sansa oricarui pacient, nu este o initiativa buna", a apreciat rectorul UMF. Profesorul Popa, chirurg de profesie, a mai spus ca a taia speranta de viata a unui om, fie si muribund, este cel mai agresiv lucru. La fel, comandantul Spitalului Militar Central, generalul Ioan Sarbu, a declarat ca "este un afront adus fiintei umane". Si Colegiul Medicilor din Romania a reactionat imediat si a anuntat ca un astfel de proiect nu poate fi acceptat.

Carmen POPESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=244508&data=2008-10-25