< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - vineri, 10 octombrie 2008

Viktor Iuscenko a dizolvat Rada si a anuntat alegeri legislative anticipate in decembrie

Ucraina se scufunda

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a recurs miercuri seara la un gest politic extrem, dizolvand Parlamentul. Iuscenko a stabilit pentru 7 decembrie

data viitoarelor alegeri legislative anticipate. Initiativa sa a distrus orice speranta de reconcilere cu premierul Iulia Timosenko si de resuscitare a Revolutiei Portocalii, demarata la finele anului 2004 de cei doi fosti aliati de la Kiev.

Problemele dintre cei doi s-au adancit succesiv, culminand cu pozitiile diferite adoptate in timpul crizei din Georgia vizavi de incursiunea militara a Moscovei in Caucaz.

Presedintele Viktor Iuscenko a dizolvat, miercuri seara, Parlamentul, pentru a se debarasa de rivala sa, premierul Iulia Timosenko, dupa destramarea Coalitiei portocalii de guvernamant prooccidentale de la Kiev, informeaza Mediafax. "Conform Constitutiei ucrainene, sistez puterile Parlamentului si convoc alegerile parlamentare anticipate", a declarat seful statului, aflat in vizita in Italia, intr-o interventie televizata inregistrata.

Divergentele dintre presedinte si fostul sau aliat in Revolutia Portocalie, foarte probabil contracandidati in urmatorul scrutin prezidential prevazut la sfarsitul anului 2009 sau inceputul anului 2010, s-au acutizat in timpul conflictului ruso-georgian din august. Seful statului si-a manifestat sprijinul fata de Tbilisi, in timp ce Iulia Timosenko a adoptat o pozitie neutra care i-a atras acuzatii de "inalta tradare" in favoarea Moscovei din partea Presedintiei ucrainene. La scurt timp, blocul Iulia Timosenko s-a aliat cu opozitia prorusa (Partidul Regiunilor - n.r.) pentru a adopta la inceputul lunii septembrie o serie de legi prin care prerogativele prezidentiale erau modificate. In replica, partidul Ucraina Noastra-Autoapararea Populara, condus de Iuscenko, s-a retras din coalitia pe care o forma cu blocul Timosenko. In conditiile in care nicio alta coalitie nu a putut fi formata intre timp, seful statului a recurs la dreptul sau constitutional de a dizolva Parlamentul. Fosti aliati in Revolutia Portocalie de la sfarsitul anului 2004, presedintele si premierul au devenit intre timp rivali politici inversunati. In septembrie 2005, Iuscenko a demis-o pe Timosenko pe fondul divergentelor personale si al luptei pentru influenta. Alianta a fost restabilita dupa alegerile legislative anticipate din 2007, dar luna de miere a fost din nou foarte scurta.

Madalin NECSUTU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=243807&data=2008-10-10