< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - sambata, 4 octombrie 2008

Putin ataca Ucraina

Premierul rus Vladimir Putin si omologul sau ucrainean Iulia Timosenko au negociat joi, pe langa pretul gazelor livrate de Moscova pentru 2009 si problema flotei ruse stationate la Sevastopol. Putin a profitat de ocazie pentru a se declara "revoltat" de informatiile conform carora Ucraina a aprovizionat cu arme Georgia, inainte de conflictul din Caucaz, noteaza BBC.

Problemele legate de stationarea flotei ruse de la Marea Neagra in Ucraina trebuie rezolvate prin negocieri, a declarat Putin in urma intrevederii cu Iulia Timosenko, informeaza Mediafax. "Situatia referitoare la flota rusa de la Marea Neagra este ingrijoratoare. Sunt convins ca toate problemele privind stationarea acesteia in peninsula Crimeea vor fi rezolvate in contextul intelegerii si increderii reciproce", a spus Putin. Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a semnat in august un decret care vizeaza restrangerea deplasarilor navelor de razboi ruse in apele teritoriale ucrainene.

In paralel, Rusia cauta sa incheie contracte cu Ucraina pentru constructia de portavioane, in incercarea de a creste dependenta acesteia din urma fata de Moscova, dar si pentru a beneficia de costurile mai reduse de pe unele dintre cele mai mari santiere navale din fostul spatiu sovietic, observa The American Prospect. (M.N.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=243593&data=2008-10-04