< Imprimare >      ZIUA - REPORTAJ - luni, 29 septembrie 2008

Ultimul hot-cavaler al Moldovei

Ultimul hot-cavaler al Moldovei a murit ucis de un informator al Jandarmeriei, langa manastirea Agapia. Mitita Negreanu lua bani de la manastiri si industriasi si-i ajuta pe saracii din satele Neamtului.

"Oaia se uita inapoi dupa ce-a fatat", zice mos Constantin Rusu, din Agapia, aparent fara vreo legatura cu discutia. Ce-i cu oaia, ce-i cu fatarea? Mormaim, totusi, o incuviintare, mergem. Trec pe langa noi vreo cateva maicute". In Neamt sunt maici si calugari pe toate drumurile-si mosul da binete, raspunde la binete, e cam mohorat el in ziua asta si nu se stie cand o sa-i rasara soarele. Zabovim putin, inaintea unei suri imense de fan, care blocheaza jumatate din ulita. Mos Rusu se uita putin pana-n varful gramezii, apoi ocoleste si isi vede de urcus, vadit ofensat de ideea aluia: "Intelegeti de ce-o fi pus asta in mijlocul drumului?", ma iscodeste el. Sta putin, apoi dezvaluie, tolerant cu ignoranta mea: "Pai, ia ganditi-va! Daca-si tinea fanu'-n fundu' curtii, nu i-l fura hotii?", si isi intinde buzele intr-un zmbet siret, si rade icnit. Hoti! Cine are urechi de auzit, sa auda si sa inteleaga ca, prin pilda cu oaia care-a fatat, taranul din Tara de Sus, Constantin Rusu, a zis cam asa: dupa ce a nascut atata istorie, e bine ca Moldova sa mai priveasca si inapoi, din cand in cand, sa nu si-o uite. Istoria. Sa nu-si uite Moldova nici oamenii cinstiti, nici hotii, iar daca tot va privi peste umar spre zona Agapia, sa nu uite Moldova de cei trei frati Negreanu ("Treifratipatati", cum i-ar denumi un comunicat contemporan de-al Jandarmeriei), ultimii hoti- cavaleri ai sai.

Carabina de pe "masa Domnului"

"Cand au intrat rusii in tara, in al doilea razboi, ultima linie de rezistenta a romanilor trecea p-aci, prin apropiere, pe prundul Ozanei, dincolo de Humulesti si Targu Neamt", descrie mos Neculai Asavinei istoria de-atunci, cu niste gesturi ample care ar fi putut dirija o filarmonica vieneza. "Uite 'colo si uite 'colo", uneste el cu o linie imaginara, cateva inaltimi din jurul Humulestilor. Dupa sagetile indicatoare zvarlite in jur de Asavinei poti intelege urmatoarele: Moldova asta se afla intr-o caldare uriasa. In caldarea asta exploda cate-o mamaliga si-si mai salta cate unul capul pletos, sa-si faca singur dreptatea fara sa mai dea "sarma" pana la Bucuresti, ca sa se planga. In 1944, dupa ce a trecut frontul de Humulesti, copilul Asavinei facea ceea ce faceau toti ceilalti locuitori din zona: mergea pe fostele pozitii fortificate de soldati si strangea pentru acasa tarusi, sarme, caprele din lemn, tot ce se gasea. Campul era plin de arme aruncate, dar copilul le ocolea cu scarba. Intr-o zi, a venit la tata-sau un om scund, slabut si cam neguros, se uita rece chiar si-n vatra focului. "I-a zis asa lu' tata: "Sa strangem masa Domnului intinsa!" Cum ar veni, sa adune din pustile si cartusele ramase dupa retragerea trupelor", povesteste mos Neculai. "N-a luat tata din arme, fusese ranit grav in razboi, la un picior si la mana stanga si stia bine ce-i razboiul, era satul! Au mai vorbit ei si dupa un timp, omul acela s-a ridicat si a plecat! Dupa ce-a iesit el pe poarta, doar atunci mi-a zis tata: "Acela o fost Mitita Negreanu", iar eu m-am mirat la vorbele astea, ca toti cunosteam numele lui Negreanu, da' eu- copil, na!- ma asteptasem sa fie mai inalt si mai voinic!", incheie Asavinei de la Targu Neamt.

"Ai lu' Negreanu nu stateau prin sate cum nu canta broasca pe uscat, ei au intrat in codru de timpuriu, sireacii.

Da, domn'le, au fost trei frati, fugiti cu armele in munti: era Mitita, care lucrase la o stana, era Costica si era Neculai, asta fusese dezertor din Armata, hai, noroc, sa dea Dumnezeu sanatate!", inchina Vasile Arcanu un pahar pentru sanatate. Al lui Arcanu are falci puternice- parca mesteca inca din vremea cand Hanul Ancutei era popas pentru carutasi, nu parcare de TIR-uri. Unul ca Arcanu nu va cere niciodata sanatate si dreptate de la doctori si avocati, cata vreme il banuie pe popa Iolu, de la el din sat, ca este reprezentant al lui Dumnezeu, si ca Dumnezeu se misca asimptotic intre sat si cer, ca sa aduca Moldovei, sanatate si dreptate. Arcanu da paharul peste cap, se scutura putin ("...heeeaaa, tari, 'ai rachia!...") si continua...

"Vin, carne si pane, la rapa lui Coroi"

"Au fost oameni buni, fratii Negreanu, se nascusera pe-un deal din Agapia, pe unde avea casa Baicanescu si Floarea lui Balta. Opreau posta, mergeau la manastiri, opreau pe cei cu avere si luau bani sau aur, dar dadea si la saraci, nu opreau totul pentru ei. Se-auzea prin sate ca facusera avere mare si se stia ca au gazde prin toate vaile, si printre padurari. Ba, incepusera unii sa fure in numele lor, ca daca ziceai de Negreanu, iti deschideau toti usa, ori de frica, ori de bucurie. Prin anii '30, cel mic, Mitita, fusese condamnat la cateva luni de temnita pentru ca ar fi facut un furt marunt, vezi, Doamne!, ca o fi fost si-n vremile acelea ca si acuma - care fura cu vaporul, se numea domn, iar care fura cu sacosa, isi baga judecatorul la ocna, la taiat de sare!". "Inchide usa, mai, omule, ca numa' joi e Ispasul!", striga Arcan la unul care intrase grabit in carciuma. Cu usa inchisa, se mai linisteste si continua: "Dupa ce s-a intors Mitita de la puscarie, cu frate'su Neculai, dezertorul si cu Costica, au inceput ei sa atina la cararile de pe langa manastiri, la Agapia, Secu, Varatec, la Sihla, Vanatori, sau Targu Neamt.

Nu veneau ei la manastire, trimetea Mitita la maica econoama de acolo un bilet unde scria "Vreu vin, carne, pane, sa mi se-aduca la rapa lu' Coroi...", sau la sipotel, sau la Poiana Sarghia, ma rog, unde avea Negreanu vad in ziua aceea. Calugarii erau amarnic de bogati pe-atunci, trimeteau tot ce le cerea Mitita, altfel venea aista si-si lua singur, nu-i era teama de jandarmi. Ei, si pe alta parte, lua Mitita din ce avea si dadea, ba la batrani, ba la copchiii care n-avea opinci sa mearga la scoala. In '44, dupa ce-au trecut rusii pe-aici, ai lu' Negreanu s-au inarmat mai bine, cu armele din transee. Mai era si o femeie cu ei, Maria- pe ea au condamnat-o mai tarziu pentru port ilegal de arma".

"Puiul padurii" de la Agapia

"Dupa intrarea rusilor, la Agapia-Neamt nu mai era jandarm, primar, judecator", descrie Constantin Rusu, prototipul statului perfect romanesc, din 1944. "Venisera rusii, pusesera straja doi soldati la manastire, unde-i acu' casa Postei si tragea cu automatele in hogegile (cosurile de fum) maicilor. Noi eram copii si ne-ascundeam, da' si aia mari era la fel de speriati, asa era viata atunci! Mitita Negreanu nu era cautat de Armata Rosie, dar s-a auzit mai tarziu ca pusesera potera dupa el, dupa ce fusese ucis in zona un militar rus. In '41, Mitita adusese in padure un preot de la Secu si se cununase in munti cu Maria, fata din casa a unui negustor de cherestea din valea Agapiei, de-i zicea Ion Cretulescu. Mai apoi, au facut si-un copil, l-a nascut Maria acolo, in padure, pe un ger de crapa pietrele- era februarie '46. Intr-o dimineata a coborat unul calare la Agapia, a lasat un prunc infasat pe pragul casei unei maici, era maica Galinia si dus a fost. Lumea a inteles ca acela era copilul lui Negreanu, l-au luat maicile sa-l creasca."

Ucis cu baltagul

Mos Rusu isi invinge tremurul mainilor si da foc la o tigara, trage fumul adanc in piept. "In ziua cand l-a omorat pe Negreanu, era in 1949, s-a auzit imediat in sat. Cica intrase intre ei un ungurean, unul dinspre Ardeal, care era omul jandarmilor. Mitita valora, se spunea, 20000 de lei, pusesera jandarmii recompensa de mult timp pe capul lui. Au plecat amandoi de dimineata sa coboare din munte, Mitita cu mitraliera si ungurociul, Petru ii zicea, cu baltagul, ca nu stia sa manuiasca pistolul. Pe drum i-a dat acela, ca misalul, pe la spate, cu baltagul in cap. L-a omorat. S-a intors apoi la vizuina, la Maria, i-a luat arma si pe ea a predat-o jandarmilor. Ceilalti doi Negreni au fost si ei impuscati, Costica dupa ce coborase la un bal din Sabasa, iar Neculai, pe o dumbrava din Agapia. N-au avut zile, dar nici informatorul Petru: dupa vreo trei luni, am auzit cu totii ca s-ar fi sinucis...". In sfarsit, mos Rusu din Agapia se ridica si pleaca, are de cules merele putrede din gradina. Nu stim daca Rusu si-ar pune fanul in ulita, ca sa nu i-l fure din gradina: pe vremea fratilor Negreanu, hotia la unii moldoveni avea un soi de noblete, iar astazi are doar pasaport pentru Spania si Italia.

De ce-si tine crestinul fanul in drum? Pai, ia ganditi-va! Daca-si tinea fanu'-n fundu' curtii, nu i-l fura hotii? - Mos Rus de la Agapia

Ai lu' Negreanu nu stateau prin sate cum nu canta broasca pe uscat, ei au intrat in codru de timpuriu, sireacii - Vasile Arcanu

Foto si text: Traian George Horia horia@ziua.ro

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=243294&data=2008-09-29