< Imprimare >      ZIUA - EDITORIAL - joi, 31 iulie 2008

Alegeri mascate

Au mai ramas doar cateva luni pana cand "poporul suveran" isi va exercita dreptul de a-si alege reprezentantii. In premiera, in sistem uninominal. La naiba cu listele intocmite de partide! Vom vota nu simple nume puse pe hartie, in urma unor aranjamente de culise, de catre liderul unei formatiuni, ci reprezentanti adevarati. Persoane care s-au remarcat in comunitatile din care fac parte. Si care merita sa stea in fruntea celorlalti. Ce parere aveti, stimati cititori? Propozitiile de mai sus sunt adevarate? Se schimba, in acest an, ceva? Vom asista la o cotitura in istoria Romaniei? Sau suntem spectatorii si victimele unei farse de mari proportii?

Cei care au batut cu pumnul in masa si cu piciorul in asfaltul Golden Blitz al Capitalei, solicitand ca, in 2008 si nu alta data, aceasta tara sa rupa pisica, schimband radical sistemul de vot, au cazut intr-o capcana. Fiindca votul uninominal suna bine. Era la moda. Clasa politica trebuie blamata. Impuscata. In frunte cu nenorocitii de parlamentari care au mers cu indrazneala atat de departe, incat l-au suspendat pe marele om de stat care este Traian Basescu. Sa-i punem pe scaunul electric. Sa le dam urgent o doza de uninominal. Sa-i oferim cetateanului marele premiu.

Dreptul de a decide asupra fiecarui politician. Sa facem ferfenita listele. Ei bine, asemenea sloganuri au stat la temelia unei veritabile isterii. Care, in ciuda putinelor avertismente ale unor cetateni plasati impotriva curentului - ma numar printre ei - s-a transformat in utopie. Utopia innoirii clasei politice.

Nu este asa ca ne uitam la americani ca la o teribila ciudatenie? Nu este asa ca ne intrebam, in general amuzandu-ne, din ce cauza cetatenii celui mai puternic stat din lume se afla in campanie electorala non stop? De ce liderii lor nationali alearga ca apucatii din oras in oras de un an si jumatate? Iar cei locali domiciliaza intotdeauna acolo unde sunt alesi? Si sunt lideri reali ai comunitatilor pe care le servesc? Ce sens au dezbaterile politice fluviu? Nu-i asa ca americanii sunt caraghiosi? Iata cat de calmi si echilibrati suntem noi. Cum stim sa ne bucuram, cu mic cu mare, de sezonul estival.

Cata decenta au politicienii nostri, cei care urmeaza sa ne reprezinte pe liste uninominale. Cum evita ei sa ne deranjeze, sub pretextul inundatiilor ori sezonului canicular. Sunt atat de discreti, incat ai zice ca nu exista. Si intersanjabili. Ne-a ramas atat de putin timp pana la alegerile care, asa cum clamau istericii reprezentanti ai asa-zisei societati civile, seful statului si liderii partidelor, ar urma sa transforme viata politica a Romaniei. Dintr-o baltoaca, intr-un paradis. Si nimic nu misca.

Cati politicieni ati remarcat ca bat din poarta in poarta in faimoasele colegii uninominale? Cine sunt candidatii? Unde sunt ei? Si, in definitiv, cum arata aceste colegii? Are cineva vreo certitudine legata de noua harta politica a Romaniei?

Cum ar putea sa aiba succes noul sistem de vot, care inseamna, prin definitie, o competitie intre persoane si proiecte si mai putin o paruiala a partidelor, in conditiile in care cetatenii nu stiu care sunt alternativele? Cine sunt candidatii? Cum se numesc? Cum arata? Cum se comporta? De unde vin? Incotro se duc? Ce promit? Cum ne garanteaza ca se vor tine de cuvant?

America este nebuna rau. Ea sta de aproape doi ani in campanie electorala, in timp ce noi ne vedem de treaba. Conform imbecilitatii, devenita imn de partid, "apa trece, pietrele raman". La capatul acestei teribile traversari, care se cheama experienta in premiera a votului uninominal, romanul va cunoaste una dintre marile deziluzii ale istoriei. Va fi o noua naruire a sperantelor.

Admitand un fapt neadevarat, ca legea votului uninominal e buna si oportuna pentru aceasta tara, intreg scenariul se aseamana dureros cu situatia in care un avorton este transformat, pentru ca asa vrem noi, in cosmonaut. Si ejectat in spatiu. Veti avea nu ce vreti voi. Ci ce vor ei.

Sorin ROSCA STANESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=240861&data=2008-07-31