< Imprimare >      ZIUA - OPINII - marti, 22 iulie 2008

Uninominalul Kitsch-Me!

Nimic din apele tulburi ori reziduale ale politicii pe lista de partid nu s-a pierdut. Din contra, s-a transformat intr-un uninominal cu "personalitati" pline de bube si mucigaiuri mediatice. Motoare electorale precum Basescu, Vanghelie, Vadim Tudor ori Becali si-au dovedit, cu varf si indesat!, kitsch-ul in discursurile lor publice sau in multe dintre actiunile lor politice. "Iesirile" acestor vedete mediatice sunt taxate acum cu severa ironie intr-o campanie anti-tabloidizare intitulata sugestiv "Kitsch-Me".

Ceea ce nu a putut sA legitimeze lista de partid, anume triumful kitsch-ului si al profitorilor de pe urma tranzitiei si de pe urma afacerilor dubioase cu statul, reuseste dintr-un condei uninominalul. Uninominalul va deveni sub ochii unui electorat din ce in ce mai plictisit si scarbit de politica o taraba de valori omologate, in special, in urma unei crunte dictaturi a tabloidizarii si a consumismului de cea mai joasa speta la televizor si pe celelalte canale media. Nu vor prima gandirile si solutiile politice, ci cat de mediatizat sau mediatizabil va fi un candidat. Cu cat va fi mai atragator pentru cotele de audienta, cu atat mai bine! Aceasta situatie va impune resurse financiare speciale pentru cei care n-au stiut sau n-au fost lasati sa aiba o "fata mediatica". Audienta "candidatilor" va genera gesturi si atitudini care sa excite atentia producatorilor de stiri si a consumatorilor de informatii tip show-soc. Democratia se va consuma, astfel, dupa legile fardurilor si ale mastilor care stiu sa ademeneasca cat mai spectacular publicul in direct si la ore de maxima audienta. Kitsch-ul isi va gasi pestii cei mai grasi in apele uninominalului. El va fi cheia care va deschide cutia pandorei in politica romaneasca: autentificarea obiceiurilor autoritare, sfidatoare si excentrice ale baronilor locali si ale miliardarilor mesianici!

Teme precum tabloidizarea vieTii sociale si intime in Romania, consumismul, kitsch-ul din discursul public si cel de la televizor preocupa o parte insemnata din societatea civila de la noi. Sunt, de altfel, subiecte la ordinea zilei atacate in maniera "street-art" de importanti artisti vizuali precum Gorzo, Dan Perjovschi sau Vlad Nanca. Asa au aparut pe peretii patriei stencils-uri cu Ceausescu, Iliescu, Basescu, Vadim Tudor sau Becali. Personalitati care au facut din exploatarea kitsch-ului, sa recunoastem, adevarate exercitii de persuasiune in masa!

De cAteva luni, observ, pe Net sau in galerii si locuri publice din Bucuresti, Timisoara, Sibiu si Medias, afisele si stickerele sub genericul "Kitsch-Me" gandite si desenate de tanarul artist vizual Mihai Zgondoiu. Un proiect ce se afla in plina derulare la Costinesti, unde, pe stabilopozii cu inimioare si texte de telenovele, tinerii lipesc la vedere stickere cu Becali, Vadim Tudor, Vanghelie, familia Columbeanu, familia Prigoana, Dan Diaconescu, Adrian Copilul Minune, Oana Zavoranu, Guta si Laura Andresan. Personaje oricand demne de foamea de imagine si audienta a uninominalului. Personaje de Kitsch-Me pe care tinerii, impreuna cu graficianul Mihai Zgondoiu, le "promoveaza" critic si parodic in locurile cele mai surprinzatoare de pe plaja din Costinesti. 10 propuneri incontestabile pentru cea mai de succes echipa a prostului gust din Romania.

Campania anti-kitsch de la CostineSti, sustinuta logistic de Asociatia Euro26, nu ne poate salva de efectele perverse ale uninominalului si nici de ascensiunea prostului gust. Ea da, insa, sama de rolul important al societatii civile si al artistilor in lupta cu democratia editiilor speciale si cu maximizarea profitului cu orice pret.

FArA spirit critic, fara fermitate in a promova valori autentice si organice, kitsch-ul va avea multi fani, de la cei de pe listele uninominalului, pana la cel mai simplu functionar public. Cu kitsch-ul la putere, nu vom mai rade cu toata inima atunci cand vom citi un text cu un sticker cu Marian Vanghelie: "In apa 4 ochi luceste. Ce sa fie? 2 peste!".

Dan Mircea CIPARIU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=240493&data=2008-07-22