< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - vineri, 27 iunie 2008

In poala bisericii

Comisia interministeriala decide astazi soarta fatului fetitei violate * Mitropolia Moldovei si Bucovinei si societatea crestina vor sa adopte pruncul Florinei

Mitropolia Moldovei si Bucovinei a anuntat, ieri, ca va acorda tot sprijinul material si moral pentru cresterea copilului fetitei violate. "Dupa nasterea copilului, Mitropolia Moldovei si Bucovinei va sustine financiar cheltuielile aferente cresterii acestuia de catre familie. In caz ca familia nu doreste pastrarea copilului, Mitropolia Moldovei si Bucovinei va asigura preluarea acestuia de catre o institutie abilitata in acest sens, urmand a acoperi toate cheltuielile materiale si a se ingriji pentru asigurarea unei educatii corespunzatoare. Totodata, in cazul in care familia va renunta la trimiterea minorei in Anglia, pentru intreruperea sarcinii, Mitropolia Moldovei si Bucovinei se ofera sa acopere toate cheltuielile facute deja in vederea deplasarii in strainatate", se arata intr-un comunicat al Mitropoliei Moldvei si Bucovinei.

Tot ieri, douazeci de organizatii non-guvernamentale crestine reunite sub titulatura "Societatea civila crestina" au cerut comisiei interministeriale care analizeaza cazul fetitei de 11 ani insarcinate, sa preia, legal, spre crestere si ingrijire, copilul rezultat din viol. De asemenea, semnatarii scrisorii - initiate de Federatia Organizatiilor Ortodoxe Pro-vita din Romania - adresate comisiei interministeriale s-au oferit sa acorde asistenta psihologica, spirituala si materiala familiei tinerei mame, pentru a o ajuta sa depaseasca momentul dificil. "In cazul in care Comisia interministeriala va decide, impotriva legii, ca interventia chirurgicala se poate face, ne rezervam dreptul de a depune plangere penala impotriva medicului care va efectua interventia, pentru incalcarea art. 185 Cod Penal (Provocarea ilegala a avortului), impotriva factorilor de decizie din Comisie si a conducerii spitalului in care se va efectua interventia, pentru favorizarea infractiunii mentionate. La 21 de saptamani de sarcina, procedura avortului este deosebit de barbara si dureroasa pentru fat, al carui sistem nervos este deja suficient de dezvoltat incat sa simta interventia in urma careia este ucis. Atragem atentia asupra cazului unui copil nascut in Marea Britanie, la 22 de saptamani de sarcina, asadar cu doua saptamani inainte de limita legala de avort in aceasta tara. Copilul a supravietuit si acum se dezvolta perfect normal. De aceea, posibila "intrerupere a cursului sarcinii", in cazul fetei din Neamt ar trebui sa ridice suficiente probleme de etica si constiinta medicilor, in lumina angajamentelor pe care acestia le iau de a apara viata", se arata in scrisoare.

"Consideram oportuna dezbaterea publica a legii avortului, insa ne opunem categoric oricarei relaxari a legii. Romania are deja una dintre cele mai liberale legislatii privind intreruperea de sarcina", apreciaza in finalul scrisorii semnatarii.

Amintim ca astazi, Comisia interministeriala va anunta ce a decis in legatura cu fetita de 11 ani, insarcinata dupa un viol. Pe de alta parte, familia este hotarata sa comita avortul in Anglia, sperand ca mediatizarea acestui caz in Europa le va rezolva si problemele financiare. (C.P.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=239417&data=2008-06-27