< Imprimare >      ZIUA - ECONOMIC - miercuri, 25 iunie 2008

Minerii ameninta cu greva generala

Aproape 18.000 de membri de sindicat din sectoarele miniere si energetice din Oltenia vor demara actiuni de protest la mijlocul verii, a declarat, ieri, presedintele Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia (USMO), Marin Condescu. El sustine ca in 15 iulie vor fi organizate mitinguri de protest in zonele de activitate ale minerilor si energeticienilor, iar in 1 august va fi declansata greva generala.

Sindicatele cer in continuare o strategie energetica coerenta si abrogarea OUG 101/2006, prin care complexurile energetice din Oltenia au fost trecute la Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS). "Ordonanta se afla in dezbatere in Camera Deputatilor de peste un an, ea primind avize negative de la comisiile de specialitate si nefigurand vreodata pe ordinea de zi pe primele pozitii, pentru a putea fi supusa votului deputatilor", a spus Condescu.

"Carbunele livrat de noi nu este platit de termocentralele nerestructurate si aflate in subordinea Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) si a autoritatilor locale. Guvernantii vor sa dispara sectorul energetic pe carbune din Romania. S-a mentinut artificial pretul de productie al energiei, pretul reglementat de autoritatea in domeniu fiind, practic, acelasi din 2004. La producator, pretul a ramas la 35 euro/MW, in timp ce tarifele de transport si, in special, de distributie (acestea fiind, de altfel, majoritatea privatizate) au crescut de 500 ori! In plus, majoritatea primariilor unde exista sisteme centralizate de termoficare nu-si platesc datoriile catre producatorii de energie termica", a mai spus Marin Condescu. (G.M.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=239307&data=2008-06-25