< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - sambata, 21 iunie 2008

Stiri pe scurt

Greceanii la Putin

Premierul rus Vladimir Putin, care s-a intalnit, ieri, la Moscova cu omologul sau de la Chisinau, Zinaida Greceanii, a afirmat ca in domeniul cooperarii energetice intre Rusia si Republica Moldova nu exista probleme insurmontabile. "Relatiile dintre Rusia si Republica Moldova se vor dezvolta pe ansamblu nu mai rau decat pana acum", a spus Putin. Cei doi au examinat si posibilitatile de crestere a livrarilor de produse agricole si vinicole moldovenesti pe piata rusa. Moscova a interzis importul de vinuri din Republica Moldova in 2006, sub pretextul ca acestea nu corespund normelor sanitare

ruse. (L.P.)

Campanie in doi

Echipa candidatului democrat la presedintia SUA Barack Obama a anuntat ca fosta rivala la investitura democrata, Hillary Clinton, il va insoti in campanie saptamana viitoare. Aceasta va fi prima iesire comuna in public de cand Obama

si-a adjudecat nominalizarea, la 3 iunie. Joi, Obama si-a cerut scuze personal fata de doua femei musulmane care au fost impiedicate de militantii democrati sa figureze alaturi de el intr-o fotografie. Voluntarii au argumentat ca femeile nu se puteau poza cu Obama din cauza salului islamic pe care-l purtau. (L.P.)

Santajul lui Chavez

Presedintele venezuelean Hugo Chavez a amenintat ca nu va mai furniza petrol statelor europene daca acestea vor aplica noua directva UE privind expulzarea imigrantilor ilegali. Directiva, adoptata miercuri de Parlamentul UE, care permite retinerea imigrantilor ilegali pana la 18 luni si stabilirea unei interdictii de reintrare in aceste tari, a socat America Latina. Nu este prima data cand Chavez conditioneaza exporturile de petrol ale Venezuelei, unul dintre cei mai mari producatori mondiali. Procentul petrolului venezuelean importat de UE era in 2005 de doar 0,9%. (L.P.)

Cuba, in gratiile UE

Ministrii de Externe ai UE au decis sa suspende definitiv sanctiunile impuse de blocul comunitar regimului cubanez cu scopul de a-l incuraja pe noul lider de la Havana, Raul Castro, sa initieze reforme democratice, relateaza Mediafax. Washingtonul a criticat decizia, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Tom Casey, apreciind ca aceasta ar putea sugera "unui regim dictatorial" ca "oprimarea poporului sau este mai acceptabila decat inainte". Anularea sanctiunilor, deja suspendate in 2005, urmeaza sa intre in vigoare incepand de saptamana viitoare. (A.M.L.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=239109&data=2008-06-21