< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - joi, 12 iunie 2008

Rechinii imobiliari la poarta parcurilor

Investitiile imobiliare din parcuri, pentru care exista deja avize de mediu si de constructie nu vor fi oprite, a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi, ieri, la un seminar pe probleme de mediu, unde Jeremy Rifkin, consilierul pe probleme de Mediu al presedintelui Uniunii Europene, Janez Jansa, si-a lansat cartea "Visul european".

Ministerul Mediului a promovat un amendament la OUG nr. 114/2007 privind protectia mediului, prin care schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi, gradini zoologice, gradini botanice, parcuri dendrologice sau prevazute astfel in documentatiile de urbanism este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora. Potrivit lui Korodi, declarand de utilitate publica aceste terenuri si blocand aceste intentii, exista garantia ca ele nu vor fi scoase din circuitul spatiilor verzi si vor apartine permanent publicului.

"Pot exista unele gradini zoologice unde, daca nu se intrunesc conditiile optime pentru tinerea animalelor, acestea pot fi reduse, modificate sau reorientate, insa terenurile nu vor putea fi scoase din circuitul spatiilor verzi", a subliniat Korodi. "Deci, terenurile nu vor putea fi folosite in scopuri imobiliare, caci rechinii stau de veghe in fiecare oras", a subliniat Korodi. In ultima vreme, gradinile zoologice sunt vizate pentru potentialul lor imobiliar, cum este cea din Bucuresti, de la Baneasa, sau cea din Baia Mare, unde terenul a fost retrocedat. (L.M.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=238683&data=2008-06-12