< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - joi, 12 iunie 2008

Regele l-a evitat pe Iliescu

Majestatile lor au celebrat nunta de diamant in prezenta a peste opt sute de invitati * Printre acestia s-a numarat si fostul presedinte Ion Iliescu, cu care insa Majestatea Sa a evitat elegant sa se salute

Peste opt sute de invitati, printre care reprezentantii a 14 Case Regale Europene, fosti presedinti si prim-ministri ai Romaniei, membri marcanti ai Bisericii Ortodoxe, inalte personalitati ale culturii si artei romanesti si reprezentanti ai Corpului Diplomatic la Bucuresti, au celebrat, marti seara, in sala mare a Atheneului Roman, nunta de diamant a cuplului regal, Regele Mihai I si Regina Ana. Personalitatile care au venit la evenimentul prin care s-au sarbatorit 60 de ani de la nunta ce a avut loc la Atena, la 10 iunie 1948, au fost intampinate in fata Atheneului Roman de o Garda de Onoare.

Printre cei care au celebrat nunta de diamant se numara MS Regina Sofia a Spaniei, MS Regele Simeon al Bulgariei, MS Regele Constantin II al Greciei, Principele Lorenz al Belgiei, ASIR Arhiducele Karl al Austriei, ASR Principele Mostenitor Alexandru al II-lea al Serbiei si Iugoslaviei. De asemenea, pe langa reprezentantii familiilor regale europene, la eveniment au luat parte artistii Stefan Caltia, Sorin Ilfoveanu si Sorin Dumitrescu, marele pianist Dan Grigore, marele romancier Augustin Buzura sau maestrul Victor Rebengiuc. Dar si "monarhisti", precum Dan Voiculescu sau Petre Roman. Invitatii au trebuit, conform protocolului regal, sa ocupe locurile din sala Atheneului pana la ora 18.15. La ora 18.29, Majestatile Lor si-au ocupat locul in Loja Regala, avandu-i vecini pe MS Regina Sofia a Spaniei, premierul Calin Popescu-Tariceanu, intr-o parte, si Altetele Lor Regale Principesa Margareta si Principele Radu, pe de alta parte.

Iliescu in spate

In spatele Familiei Regale a stat fostul presedinte Ion Iliescu. Acesta a fost subiectul de discutie al multor regalisti prezenti in sala pentru ca a refuzat in mai multe randuri revenirea in tara a Regelui Mihai I dupa 1989. Demn de remarcat a fost faptul ca Regele Mihai I a evitat elegant sa se salute cu Ion liescu pe parcursul concertului extraordinar de la Atheneul Roman. Nu acelasi lucru s-a intamplat cu magnatii Dinu Patriciu si Dan Voiculescu care s-au intretinut cordial cu Familia Regala. Si Dinu Patriciu, si Dan Voiculescu au stat in Loja Regala alaturi de Ion Iliescu si Emil Constantinescu. Fostul premier Petre Roman a stat in fata Lojii Regale, fiind insotit de prietena sa, Silvia Chifiriuc. Prea Fericitul Patriarh Daniel, ca si presedintele Traian Basescu nu au fost prezenti la acest eveniment. Din partea Bisericii Ortodoxe Romane au fost martorii nuntii de diamant IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Ardealului, si IPS Andrei, Arhiepiscopul de Alba Iulia. Printre invitati, au fost si furnizorii oficiali ai Casei Regale a Romaniei, creatoarea de moda Doina Levintza si sotul ei, Dan Coma, unul dintre cei mai importanti creatori de incaltamite de arta, unicat, din Europa.

Flori pentru Regina Ana

Aparitia Majestatilor Lor Regale in Loja Regala a Atheneului Roman a fost intampinata cu aplauze furtunoase si entuziaste care au durat aproape zece minute. Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu" din Bucuresti sub bagheta maestrului Horia Alexandrescu a deschis concertul aniversar cu "Rapsodia nr.2, op.11" de George Enescu. In fapt, tema muzicala care a insotit timp de aproape 40 de ani genericul postului de Radio Europa Libera. A fost primul moment emotionant al sarbatoririi nuntii de diamant, atat pentru cei care au trecut peste ororile comunismului in Romania, cat si pentru Majestatea Sa Regele Mihai I. La finalul concertului, "Poema romana, op.1 (partea a II-a)" a ridicat cu acordurile ei de incheiere publicul in picioare. Ovatii, aplauze si, foarte emotionant, lacrimi ale Suveranului Romaniei. Emotie resimtita de MS Regina Sofia a Spaniei care i-a incurajat si i-a felicitat pe Regele Mihai I si pe Regina Ana. Atent la gesturile regale, premierul Tariceanu a luat cu discretie mapa pe care o tinea Regele Mihai I pentru ca Majestatea Sa sa-i poata da Reginei Ana singurul buchet oferit in cadrul concertului. Un buchet tricolor din trandafiri galbeni, garoafe rosii si flori albastre.

Cocktailul de dupa concert a fost agrementat cu sampanie bruta oferita de furnizorul Casei Regale, vin alb si rosu sec, platouri cu tartine de somon, fois gras ori tartine cu crema de vanilie, la desert. Intr-un moment de oboseala, Regina Ana a cerut la cocktailul de dupa concert un scaun pentru a se putea odihni.

Foto: Mihai ZGONDOIU

Dan Mircea CIPARIU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=238681&data=2008-06-12