< Imprimare >      ZIUA - ECONOMIC - vineri, 6 iunie 2008

Stiri pe scurt

Brokerii antitero

Firmele de brokeraj vor fi obligate sa verifice clientii cu ajutorul bancilor, pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism prin intermediul pietei de capital. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) doreste ca documentele furnizate de clientul unei firme de brokeraj sa fie verificate de catre o banca sau institutie financiara care se supune masurilor de prevenire si combatere a spalarii banilor si finantarii actelor de terorism, potrivit unui proiect de regulament elaborat de CNVM, aflat in dezbatere publica. (F.B.)

Topul curentului

Romania se afla pe pozitia a saptea in Europa, in clasamentul preturilor platite de consumatori pentru energie electrica si gaze naturale, in conditiile in care preturile din zona central si est europeana se mentin sub nivelul celor din Vest, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene, transmite Reuters. In Romania, pretul unui KWh de energie electrica era la 1 ianuarie 2008 de 0,0855 euro, in timp ce un gigajoule de energie termica costa 7,6 euro, valorile neincluzand taxele. Eurostat arata ca, cel mai mic pret la electricitate este practicat de furnizorii din Bulgaria, unde un KWh costa 0,0547 euro, urmata de Letonia, cu 0,0583 euro/KWh, si Estonia, cu 0,0635 euro/KWh. (G.M.)

Infringement pe reasigurari

Comisia Europeana a cerut ieri Romaniei sa puna in practica directiva europeana 68/2005 privind reasigurarile, informeaza Rompres. Cererea oficiala a Executivului UE este facuta sub forma opiniei motivate, cea de-a doua faza a procedurii de infringement, asa cum prevede articolul 226 al Tratatului Comunitatii Europene. In cazul in care autoritatile romane nu ofera un raspuns satisfacator in termen de doua luni, Comisia se poate adresa Curtii Europene de Justitie in acest caz. (F.B.)

BCE mentine dobanda

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut, ieri, dobanda de politica monetara la nivelul de 4%, in conformitate cu estimarile analistilor, anticipand o inrautatire a perspectivelor legate de inflatie, in paralel cu o continuare a incertitudinilor privind cresterea economica, transmite Reuters. BCE a mentinut dobanda cheie la acelasi nivel in ultimele 12 luni, problemele din sectorul financiar international punand capat strategiei institutiei de inasprire a conditiilor de creditare, aplicata de la sfarsitul anului 2005 si pana la jumatatea anului 2007. (G.M.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=238381&data=2008-06-06