< Imprimare >      ZIUA - ANCHETE - vineri, 6 iunie 2008

Noi smenuri a la Boeru

Gheorghe Constantin a fost ridicat de politistii bucuresteni, alaturi de alte cinci persoane, fiind acuzat ca a obtinut prin fals, santaj si inselaciune un teren de 3,6 hectare pe insula Lacului Fundeni

Escrocheriile cu case sau terenuri iau amploare, in ultimele luni politistii bucuresteni desfasurand mai multe actiuni de amploare in cadrul carora au fost ridicate zeci de persoane acuzate de astfel de fapte.

Dupa ridicarea a zeci de membri ai retelei "Mandatarilor", care actiona in principal in Sectorul 5, si a gruparii "Imobiliarii", care actiona in Sectorul 1, ambele fiind acuzate ca au obtinut de la mai multe persoane acte de proprietate si de identitate, pe care le-au folosit ulterior pentru a le vinde proprietatile, politistii bucuresteni au ridicat miercuri seara sase persoane acuzate ca au obtinut prin inselaciune si santaj, de la o societate comerciala, un teren de 3,6 hectare pe insula Lacului Fundeni. Printre cei sase se numara si Gheorghe Constantin, zis Gigi Boeru, unul din capii lumii interlope bucurestene. Potrivit anchetatorilor, Boeru, impreuna cu Ion Baboi si alte patru persoane, au obtinut prin inselaciuni, fals si amenintari, un teren de 36.000 de metri patrati aflat pe insula Lacului Fundeni, in valoare de 800.000 de euro, care se afla in proprietatea legala a unei societati comerciale. Potrivit Mediafax, membrii grupului infractional, printre care se afla si fostul proprietar al terenului respectiv pe care il vanduse legal unei firme, sunt acuzati ca au falsificat mai multe documente, pe care le-au folosit pentru a intra in propietatea respectivului teren. Cei sase au fost ridicati in urma unei actiuni organizate de trupele speciale ale Politiei, impreuna cu procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti si cu sprijinul DGIPI. Anchetatorii au facut patru perchezitii la domiciliile membrilor gruparii, in urma carora au gasit documente pe care cei sase le foloseau pentru derularea activitatii infractionale. Boeru si Baboi au fost retinuti, fiind prezentati judecatorilor pentru emiterea unor mandate de arestare preventiva, insa acestia au fost lasati in libertate, procurorii facand recurs. Ceilalti patru membri ai gruparii sunt cercetati pentru inselaciune, fals, uz de fals si santaj.

Douasprezece persoane, intre care si doi functionari ai Primariei Sectorului 5 din gruparea "Mandatarilor" au fost ridicate luna trecuta de politisti pentru escrocarea mai multor batrani din Bucuresti. Acestea sunt acuzate ca in perioada 2006-2008 au obtinut de la mai multe persoane in varsta acte de proprietate si de identitate, pe care le-au folosit ulterior pentru a le vinde proprietatile. Potrivit anchetatorilor, cei doi functionari identificau batranii cu situatii sociale precare si, impreuna cu alte persoane, mergeau acasa la acestia si ii pacaleau ca vor sa le aduca ajutoare de la autoritatile locale. Batranii erau convinsi ca vor putea primi bunurile promise doar daca le dau contractul de proprietate al casei, pentru a se putea incheia un asa-zis proces-verbal de primire a ajutoarelor. Dupa ce puneau mana pe documente, prin procuri si mandatari, escrocii le vindeau proprietatile - terenuri, case si apartamente- la o prima evaluare prejudiciul creat ridicandu-se la peste un milion de euro. Unii dintre batrani au fost chiar sechestrati in propriile case, pana la realizarea tranzactiilor. La zece zile de la acest caz, 20 de persoane ai retelei "Imobiliarii", specializata in inselaciuni imobiliare, au fost retinute de procurorii bucuresteni pentru mai multe infractiuni comise in Sectorul 1 din Capitala, de pe urma carora au obtinut cel putin 500.000 de euro. Acestia sunt acuzati de fals, uz de fals, si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Conform primelor cercetari, membrii retelei au reusit sa obtina cel putin 500.000 de euro prin inselaciuni imobiliare, in cadrul carora s-au folosit de documente oficiale si falsificate sub semnatura privata.

Bogdan GALCA, Andrei GHICIUSCA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=238351&data=2008-06-06