< Imprimare >      ZIUA - ANCHETE - vineri, 6 iunie 2008

Batalie pentru Flacara

Ministrul Culturii Adrian Iorgulescu refuza sa dea inapoi Primariei Municipiului Oltenita cinematograful "Flacara", incalcand astfel o Hotarare de Guvern * Sala de cinema a fost transformata in discoteca

Primaria Municipiului Oltenita se lupta cu Ministerul Culturii ca sa-si ia inapoi cinematograful "Flacara", fostul Atheneu Cultural construit in 1930 din banii comunitatii locale si ai primariei.

Obstinatia lui Adrian Iorgulescu de a nu da inapoi cinematograful care a fost luat cu japca de RADEF si MCC ascunde interese oculte de partid. Cel care a inchiriat cinematograful "Flacara" este primarul PNL al comunei Curcani, Aurica Gazu. Acesta urmareste sa cumpere cinematograful pentru o suma derizorie. Grav e faptul ca ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, nu respecta o Hotarare de Guvern din 2002, in care scrie negru pe alb ca cinematograful se afla in inventarul bunurilor ce apartin domeniului public al municipiului Oltenita. Pe de alta parte, in Oltenita, cladirea care adaposteste Muzeul Civilizatiei Gumelnita trebuie retrocedata. Iar singurul loc pe care primaria il are la dispozitie este cinematograful "Flacara".

In buricul targului Oltenita se afla cinematograful "Flacara". De fapt, impropriu spus cinematograf pentru ca aici din 1996 nu au mai fost difuzate filme, ci numai muzica de discoteca si petrecere. RADEF a inchiriat la 22 ianuarie 1996 cinematograful firmei Nicolas Company SRL pentru "discoteca", asa cum se precizeaza chiar in activitatea consemnata in contractul de inchiriere. Firma apartine fratilor Gazu din comuna Curcani, majoritar fiind, cu 99,9%, Gazu Aurica, actualul primar PNL al comunei Curcani, judetul Calarasi. Edilul a facut un act aditional la contractul cu RADEF sub mandatul ministrului Iorgulescu, la 1 august 2005, conform caruia pentru 690 de metri patrati trebuie sa plateasca o chirie lunara de 0,70 Euro, asta dupa ce chiria a scazut de la 600 USD in 1996 la 485 Euro in 2005. Conform contractului, Nicolas Company trebuia sa ofere publicului minimum doua spectacole de film saptamanal. Aurica Gazu asteapta momentul prielnic pentru a cumpara cinematograful care este trecut cu valoarea contabila de inventar de 10.373 RON.

Actiune in instanta

Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), proprietarul cinematografelor din Romania, si RADEF, administratorul acestora, au luat cu japca fostul Atheneu Cultural devenit sub comunisti Cinema "Flacara". Prin mai multe scrisori si notificari trimise MCC, primaria Municipiului Oltenita si-a cerut inapoi cinematograful. Ministerul nu a dat insa niciodata un raspuns in care sa clarifice situatia juridica a cinematografului "Flacara". Dupa o plangere prealabila, la 20 iulie 2007, adresata Guvernului Tariceanu prin care cerea sa i se dea cinematograful "Flacara" inapoi, dupa notificari pe aceeasi tema facuta Ministerului Administratiei si Internelor, Secretariatului General al Guvernului si MCC, Primaria Municipiului Oltenita a dat in judecata, la 18 ianuarie 2008, MCC pentru a-si putea obtine proprietatea in instanta. Atat cinematograful, cat si gradina de vara "Flacara" sunt atestate, conform HG nr.1349/2001, in domeniul public al Municipiului Oltenita, la pozitia nr.155, anexa nr.3. Iorgulescu se face ca nu exista acest act si trimite raspunsuri la Guvern cum ca solcitarea Primariei Oltenita este "neoportuna", "neintemeiata" sau "tardiva".

Gradina de Vara transformata in bazar

Din Atheneul Cultural al Oltenitei s-au ales praful si pulberea. Pe Gradina de Vara citesti cu litere de-o schioapa "Bazar". Gradina a fost inchiriata de compania Montana, aceeasi companie care a luat si Clubul Tineretului pentru face din el carciuma. Patronul Montana asteapta si el sa cumpere Gradina de Vara. Valoarea de inventar este de 76.000 RON. In cinematograf functioneaza discobarul, iar in gradina de vara poti admira chinezarii si obiecte kitsch. Cert este ca in acest moment, in Oltenita nu exista nici un spatiu public pentru spectacole, conferinte si difuzare de film.

Dan Mircea CIPARIU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=238350&data=2008-06-06