< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - joi, 29 mai 2008

Varujan Vosganian: "Nu statul scumpeste benzina"

"Avand in vedere nivelul redus al accizelor/taxelor din Romania nu consider ca o scadere a nivelului de taxare/accizare ar duce la reducerea preturilor carburantilor la pompa", a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

"In Romania, problema nu este legata de comportamentul fiscal al statului, ci de comportamentul companiilor. Cred ca, pentru piata interna de produse petroliere, o parte a solutiei este legata si de inceperea de catre Consiliul Concurentei a unei investigtii in legatura cu nivelul competitiei.

In contextul discutiilor legate de o eventuala fuziune MOL - OMV, Comisia Europeana va realiza si ea o investigatie asupra modului in care functioneaza piata de produse petroliere, inclusiv in Romania", a mai spus Varujan Vosganian.

Romania are rezerve interne importante de petrol si, desi este tara membra a Uniunii Europene (UE), are inca un nivel scazut de taxare/accizare, avand in vedere ca exista o perioada de tranzitie pentru alinierea accizelor la nivelul mediu al UE.

"De exemplu, in Romania, acciza pentru benzina fara plumb este de 33 eurocenti/litru, iar pentru motorina este de 27 eurocenti/litru, in comparatie cu Franta unde acciza este de 61 eurocenti/litru pentru benzina fara plumb, respectiv de 43 eurocenti/litru pentru motorina. TVA - ul in Romania este 19%, in timp ce in Franta se situeaza la nivelul de 19,6%", se arata intr-o pozitie a Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) referitoare la posibilitatea reducerii taxarii/accizarii carburantilor.

"Cu toate acestea, preturile carburantilor comercializati pe piata interna sunt ridicate, comparabile cu cele din alte state europene iar, pe fondul unui baril cotat intre 125-135 de dolari, companiile petroliere locale inregistreaza profituri uriase fata de perioada similara a anului trecut", se mai arata in document. (G.M.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=237987&data=2008-05-29