< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - joi, 29 mai 2008

Un altfel de Warhol

Roman cult al tinerilor, "Generatia X. Povesti pentru cultura cu acceleratie" de Douglas Coupland este totodata titlul cu numarul 100 in Colectia Raftul Denisei la Humanitas Fiction, editura care-l si lanseaza azi, de la ora 14.30, la Green Hours, in prezenta Geaninei Corondan si a Denisei Comanescu si a lui Andrei Gheorghe, Florin Iaru si Marius Chivu. Actrita Cristina Casian, laureata a Premiului UNITER, va citi un fragment din roman, iar muzica va fi asigurata de Vlaicu Golcea.

Romanul abordeaza alienarea tinerilor de catre curentul consumismului si al culturii pop. In multe privinte, Coupland e vazut ca un altfel de Andy Warhol, stiind sa surprinda la fel de spectaculos esenta lucrurilor. "<<Generatia X>> surprinde nelinistea care insoteste maturizarea in lumea de azi, atat de strivita de cultura informatiei", titra revista Rolling Stone. Romanul surprinde existenta a trei tineri care traiesc in deriva si au senzatia ca nu li se intampla nimic. In consecinta, acestia isi abandoneaza joburile penibile ("leafa mica, reputatie zero, beneficii mici, viitor zero") si se refugiaza din fata Americii moderne in desertul Californiei.

Douglas Coupland s-a nascut in '61, din parinti canadieni, intr-o baza NATO din Germania de Vest. A urmat cursurile Emily Carr Institute of Art and Design, Hokkaido College of Art and Design, Istituto Europeo di Design si Japan American Institute of Management Science. A debutat ca jurnalist, in '86, dar a abandonat in favoarea literaturii, a artelor plastice si a designului. In literatura, a debutat in '91, cu romanul "Generatia X", datorita caruia a fost comparat cu Kerouac sau Salinger. Dupa aceea a mai publicat 11 romane. (D.C.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=237961&data=2008-05-29