< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - joi, 29 mai 2008

Samanta de scandal

Dupa 20 de ani

In vremea lui CeauSescu, dupa 20 de ani de ceausism, mintile necorupte ale tarii "simteau", la unison, ca reconstructia statului roman devenise un proiect necesar.

Acum, dupA 20 de ani de tranzitionism, cele mai bune minti ale Romaniei de azi isi dau seama ca reconstructia statului roman este, din nou, o necesitate imperativa.

DouAzeci de ani! Pesemne ca acesta este ciclul umplerii paharului in istoria coruptiei noastre statale.

Numai ca, daca acum 20 de ani ne puteam bizui pe o miscare innoitoare ce venea si asupra noastra din exterior, azi, energiile innoirilor necesare nu-si mai pot avea resursele decat in interior.

Te uiTi In istoria romaneasca si iti dai seama ca din interior n-am fost in stare sa ne autoorganizam pentru reforme radicale, oricat ar fi devenit ele necesare, evident necesare. Ne-am schimbat numai dupa mari cutremure istorice: razboaie, reorganizari geo-politice etc. Ar fi o mare premiera de mentalitati romanesti daca am reusi, azi, sa ne reorganizam asa cum ar cere agenda asteptarilor publice.

E vorba de ConstituTie, fireste, si natura schimbarilor e descrisa cum mai clar nu s-ar putea de Sever Voinescu, in "Romania hegeliana. Ce proiect!" (vezi "Dilema veche", nr. 218, 17-23 aprilie 2008)

Un nou stat care sa fie gandit ca amic, iar nu ca inamic al individului. Un nou stat, ale carui institutii sa fie intemeiate nu numai pe atributii, ci mai ales pe obligatii, sub rezerva unor sanctiuni clare pentru nerespectarea acestor responsabilitati - obligatii.

Si care ar fi obligaTiile? Nimic complicat: justitie (ordine publica), educatie, sanatate. Sanctiunile? Aici se vor complica lucrurile. Aici ne vom bate cap in cap. Aici ne vom impotmoli. Nu exista inca putere politica romaneasca in stare sa scrie legi ale sanctionarii sale si altfel decat prin votul popular.

Va avea, oare, presedintele Basescu sau oricine altcineva cu putere reala (un partid, desigur) patriotismul vizionar de a-si sacrifica un mandat prezidential (guvernamental) pentru a reda Romania romanilor, rapind-o din confiscarea politico-oligarhico-mafiota in care a ajuns?

Lasati-ma sa ma indoiesc!

Ioan BUDUCA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=237960&data=2008-05-29