< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - marti, 27 mai 2008

Agricultura sapa turismul

Problemele din infrastructura si din agricultura sunt principalii factori care afecteaza evolutia turismului romanesc, a declarat ieri, Sorin Ionescu, managing partener al companiei Fivestar Hospitality Consulting and Management in cadrul Forumului Ospitalitatii.

"Trebuie sa facem o alegere intre turismul de masa si cel de nisa. Insa, din cauza infrastructurii si agriculturii, Romania nu are sanse ca in urmatorii cinci-sase ani sa atace domeniul turismului de masa si va trebui sa ne axam pe turismul de nisa, a declarat Sorin Ionescu. El a subliniat ca pretul alimentelor din Romania aduce un dezavantaj competitiv.

Mediul de afaceri ar trebui sa aiba mai multe informatii privind planurile de investitii in infrastructura derulate de diferite ministere: "Incercati sa cuprindeti in programele voastre o componenta de promovare a proiectelor de investitii. Trebuie gasite metode moderne de promovare a acestor valori. De exemplu, Rusia promoveaza investitiile in infrastructura. Aceasta ar fi o modalitate de atragere a atentiei asupra Romaniei", a precizat Ionescu.

Statistici inutile

Ca o varianta a sistemului de colectare a datelor referitoare la turism folosit de Institutul National de Statistica (INS), reprezentantul companiei propune mobilizarea hotelierilor prin care sa se obtina statistici folositoare. "Dupa cum stim, avem o mare problema cu datele statistice. E nevoie ca noi, hotelierii, sa ne mobilizam si sa putem obtine statistici pe care sa le utilizam in mod inteligent. De exemplu, industria noastra este in stransa legatura cu cea de real estate. Prin date statistice bune, putem vedea daca pe piata exista un excedent de camere de hotel sau daca este nevoie de mai multe, iar investitorul poate sa se orienteze. INS foloseste in prezent pentru elaborarea statisticii in turism intrarile la frontiera si innoptarile in structurile de cazare. Este insuficient si cred ca nici viitorul sistem de statistica nu va rezolva vechile probleme", a mai precizat reprezentantul companiei.

Romania a fost inclusa intr-un program care va permite colectarea unor date statistice din domeniul turismului pe mai multe criterii. Programul este desfasurat de Organizatia Mondiala a Turismului prin Institutul National de Statistica al Austriei, tara considerata ca avand cel mai performant sistem de colectare a datelor statistice. Potrivit autoritatilor, acest sistem nu va fi implementat mai devreme de doi ani.

Corina SCARLAT

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=237862&data=2008-05-27