< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - marti, 27 mai 2008

Cu bacu'-n bat

Scoala este profund bulversata de campania electorala * Liberalii cer strategie de viitor de la un fost ministru * PSD cheama la raport un candidat la Primarie

Liderii PNL ii cer ministrului Cristian Adomnitei sa prezinte, pe 9 iunie, un material cu propunerile liberalilor privind strategia pe Educatie propusa de presedintele Traian Basescu. Anuntul a fost facut ieri de vicepresdintele PNL Teodor Melescanu, la finalul BPC.

"Am convenit ca la sedinta din data de 9 iunie, domnul Cristian Adomnitei, ministrul Invatamantului, sa prezinte un material care sa constituie propunerile PNL referitoare la strategia pentru educatie, pe care sa le promovam la intalnirile viitoare", a spus el. Melescanu a explicat ca strategia liberalilor pe educatie "exista deja", mentionand ca "la nivelul PNL" a existat un program privind reforma invatamantului.

Intrebat cine va face acest material, avand in vedere ca ministrul Educatiei este in concediu, fiind candidatul PNL la Primaria Iasiului, Melescanu a spus ca nu va fi nici o problema pentru Adomnitei sa elaboreze propunerile. "In mod firesc, fiind vorba de 9 iunie, data la care vom adopta aceste propuneri, fie Adomnitiei va fi primar al Iasiului si nu va avea nici un fel de probleme, fie va avea suficient timp sa se ocupe de strategie", a explicat vicepresedintele PNL.

In mod surprinzator, nici macar vicepresedintele PNL nu ii da vreo sansa ministrului Adomnitei sa intre intr-un al doilea tur de scrutin, care s-ar organiza, potrivit legii, pe 15 mai. Un esec in alegeri ii asigura insa lui Cristian Adomnitei un mandat de consilier local, el fiind primul inscris pe lista de consilieri ai PNL Iasi. Urmatorul pas - previzibil, intrucat se utilizeaza frecvent de mai toti candidatii perdanti - este suspendarea temporara din calitate obtinuta in Consiliul local Iasi si revenirea la conducerea Ministerului Educatiei, pana la alegerile parlamentare din toamna.

UE, subiect de literatura

Ecaterina Andronescu, vicepresedintele PSD si fost ministru al Educatiei, a solicitat, ieri, intr-o conferinta de presa, eliminarea dintre subiectele anuntate pentru proba de limba romana, oral, la examenul de Bacalaureat, pe acelea care nu au legatura cu programa parcursa de elevi. Andronescu a acuzat ca subiecte de tip "Raportul Tismaneanu" sau "Pactul pentru Educatie" demonstreaza politizarea excesiva a invatamantului, concretizata in cursul actualei guvernari. Ea a cerut, totodata, explicatii Ministerului Educatii in legatura cu modalitatea de constituire a comisiei de profesori care a elaborat subiectele de examen respective.

Vicepresedintele PSD a anuntat ca ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a fost invitat, miercuri, la ora 11.00, la Comisia de invatamant din Camera Deputatilor, pentru a explica de ce s-a ajuns la aceasta situatie si pentru a corecta subiectele in cauza. Andronescu ii mai cere ministrului Educatiei sa discute cu toti inspectorii scolari, care, la randul lor, sa discute cu directorii de scoli pe subiecte legate de siguranta in scoli, actele de violenta si promovarea non-valorilor la nivelul scolilor.

Ministerul Educatiei considera criticile ca fiind denigratoare pentru conducerea ministerului si motivate de interese politice, explicand ca in programa de examen au fost introduse unele texte nonliterare, despre Uniunea Europeana. Prima sesiune a Bacalaureatului, la care vor participa 239.727 de elevi inscrisi in clasa a XII-a, alaturi de cateva mii din invatamantul particular si din promotiile trecute - este programata intre 23 iunie si 9 iulie, iar a doua, intre 18 august si 1 septembrie.

Magda SEVERIN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=237861&data=2008-05-27