< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - luni, 7 aprilie 2008

Euroregiunea secuiasca

Liderii UDMR urmaresc crearea unei regiuni de dezvoltare a Tinutului Secuiesc, cu mai multe atributii decat prevad legile actuale

Marko Bela doreste impunerea identitatile regionale ca o contrapondere la tendintele de "omogenizare" a societatii de dupa 1968, data ultimei reorganizari admnistrative.

"A venit timpul sa incercam sa impunem aceste identitati regionale. In viitor nu trebuie sa vorbim in exclusivitate despre descentralizare, ca trebuie sa descentralizam atributiile in stat si bugetul, dar trebuie sa subliniem importanta regandirii, reorganizarii administrative a tarii", a declarat Marko in cadrul conferintei "Regiuni intr-o Uniune a valorilor", desfasurata la Sovata. Liderul UDMR crede ca reconsolidarea identitatilor regionale este posibila prin revenirea entitatile traditionale, mentionand explicit zonele Tinutului Secuiesc care ar avea in comun atat traditiile cultural-istorice, cat si interesele de dezvoltare economica. In acest sens, Uniunea nu va sprijini cresterea atributiilor regiunilor de dezvoltare daca acestea nu vor fi redesenate in sensul conformitatii lor cu identitatile regionale. Mentinerea actualelor euroregiuni ar fi "o continuare cu alte instrumente a politicii de dinainte de 1989", sustine presedintele Uniunii. De aceea se impun regiuni de dezvoltare mai restranse, cu un numar mai mic de judete. UDMR ia in considerare si eliminarea reprezentantilor Guvernului in teritoriu, prefectii, deoarece acestia nu mai sunt necesari in urma reformei electorale care permite alegerea prin vot direct a presedintilor consiliilor judetene. Acest pas este considerat totusi insuficient in lipsa maririi atributiilor presedintilor CJ. "Ar fi trebuit ca CJ-urile sa devina institutii de sine statatoare si sa regandim locul si rolul prefectului, sa vedem daca mai avem nevoie de prefect in judet", a adaugat Marko. Diatriba acestuia impotriva regiunilor actuale se bazeaza pe un studiu intern al Uniunii care arata ca disparitatile dintre zonele bogate si cele sarace au crescut odata cu crearea regiunilor de dezvoltare in loc sa se reduca. Conform evaluarii prezentate de Csutak Istvan, banii proveniti din fondurile europene au continuat sa fie distribuiti in mod preferential, in interiorul euroregiunilor. Sume mai mari au fost alocate judetelor mai mari sau mai bogate, in timp ce judetele sarace au fost subfinantate.

Tinutul Secuiesc autonom

Un alt fruntas udemerist, senatorul Peter Eckstein-Kovacs, a admis ca maghiarii din Romania ar dori crearea unei euroregiuni care sa cuprinda teritoriile locuite de secui. In mod indirect, crearea regiunii Tinutului Secuiesc conjugata cu o crestere substantiala a atributiilor ar insemna de facto obtinerea unei autonomii locale secuiesti. "Noi am pleda pentru niste euroregiuni care sa reflecte acordul de vointa al judetelor, grupate pe interese, dar un element trebuie sa fie si limba si cultura cetatenilor care o compun... Ne-am dori ca o regiune de dezvoltare sa acopere in buna parte regiunea locuita de secui", ne-a declarat Eckstein-Kovacs. El a mentionat ca, la nivelul UE, exista sase niveluri de acordare a competentelor pentru euroregiuni, iar cel din Romania, de regiune de dezvoltare statistica este cel mai redus. "Practic, regiunile sunt niste carausi intre initiatorii locali si factorii de decizie care au ramas tot la nivelul ministerelor", a comentat senatorul. Cat priveste sintagma de "impunere a identitatilor regionale", Eckstein a apreciat ca presedintele UDMR viza doar netezirea adversitatilor care exista intre zone mai mici. "Ala din Odorheiu Secuiesc are relatii mai bune cu Neamtul decat cu Ciucul pentru ca este o rivalitate istorica intre cele doua microregiuni", a exemplificat Eckstein

Amploarea cererilor autonomiste

Afirmatiile lui Marko Bela survin in contextul unui nou avant al cererilor autonomiste, cereri care invoca precedentul Kosovo. Fenomenul a devenit vizibil si pentru observatorii externi, cotidianul International Herald Tribune publicand un articol in care se mentiona ca secesiunea kosovara este invocata nu numai de catre separatistii din fostele state sovietice, cat si de cei din Uniunea Europeana, precum maghiarii din Romania.

UDMR acuzata de ultranationalism

Reprezentantii partidelor parlamentare au criticat la unison declaratiile lui Marko Bela, pe care le considera in afara cadrului constitutional.

Mai mult, ei sustin ca UDMR nici macar nu are un proiect fezabil, care sa asigure dezvoltarea zonei in care populatia maghiara este majoritara.

PSD: "Instigare la autosegregare!"

Vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, a taxat ieri declaratiile presedintelui UDMR, considerand ca acestea exced cadrului democratic constitutional. "Descentralizarea se va face conform practicilor europene, iar criteriul etnic nu exista pentru impartirea regiunilor de dezvoltare. Restul e retorica",

a declarat social-democratul. Conform acestuia, in societatea romaneasca se impune un proiect pentru descentralizare, dar care sa aiba in vedere asigurarea unui nivel de trai egal pentru cetateni.

PD-L: "Sa-si gaseasca alta patrie!"

"Retorica ultranationalista care se situeaza de departe in afara cadrului constitutional", a fost caracterizarea facuta de deputatul PD-L Daniel Buda, afirmatiilor liderului UDMR. El a spus ca se instiga astfel populatia de origine maghiara la o autosegregare fata de restul teritoriului. "Nu se accepta o dezvoltare regionala pe criterii etnice. Daca nu intelege acest lucru, Marko Bela va trebui sa isi gaseasca o alta patrie in care sa traiasca", a afirmat pedelistul. Deputatul l-a luat la tinta si pe Tariceanu, spunand despre acesta ca este "o trestie in bataia vantului", care doreste cu ardoare sa ramana la guvernare si care nu va lua atitudine fata de declaratiile UDMR. "PD-L va vota impotriva unui astfel de proiect si vom cere sanctionarea sub toate aspectele a celor care se vor manifesta in aceasta zona. Aparitia PCM a impus o radicalizare a discursului, iar pozitia UDMR se pliaza si pe cea avuta in problema Kosovo. Ei nu au nici macar niste economisti care sa aprecieze bine resursele pe care ei le-ar putea aloca unor astfel de regiuni de dezvoltari", a sustinut Daniel Buda.

PC: "Neconstitutional!"

Codrin Stefanescu ne-a declarat ca pozitiile exprimate de Marko Bela daca nu sunt "imbecile", de multe ori sunt neconstitutionale, ilegale si afecteaza insasi siguranta statului. "Conservatorii au fost obligati sa promoveze legi prin care sa fie protejata minoritatea romanilor din Harghita si Covasna prin obligativitatea prezentei consilierilor romani in Consiliile locale, tocmai pentru a calma spiritele in zonele respective", a precizat deputatul PC. El a sustinut ca, cu cat Marko Bela si liderii UDMR vor accentua importanta regionalizarii tarii si vor solicita autonomia pe criterii etnice, "cu atat mai acuta devine importanta disparatiei UDMR de pe scena politica".

PRM: "Vrea sa jefuiasca electoratul!"

"Afirmatia lui Marko Bela se inscrie pe linia escaladarii atitudinilor sale anticonstitutionale. Este evident ca un asemenea om si o asemenea formatiune politica nu mai pot sa ramana in guvern", a sustinut vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas. Deputatul peremist vede in declaratia lui Marko Bela o dorinta de incitare a populatiei in timpul campaniei electorale. "UDMR a fost la guvernare in mai multe legislaturi, iar in judetele Harghita si Covasna este saracie poate mai mult decat in toata tara. In aceste conditii va dati seama ce ar insemna autonomia. Pentru UDMR, autonomia inseamna izolarea pentru a-si jefui conationalii", a precizat Bolcas. El s-a aratat dezolat de atitudinea liberalilor, care nu au luat nici un fel de atitudine pe marginea subiectului.

Adrian ILIE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=235724&data=2008-04-07