< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - joi, 3 aprilie 2008

Blair, nedorit

Ministrul belgian de Externe, Karel de Gucht, a pledat impotriva unei eventuale numiri la presedintia Consiliului UE a fostului premier britanic Tony Blair si a solicitat limitarea prerogativelor oferite de aceasta functie, care ar urma sa intre in vigoare incepand cu 2009, relateaza Mediafax.

Desi nu l-a nominalizat explicit pe fostul premier britanic, De Gucht a pledat in mod clar impotriva acestuia in cadrul unui discurs rostit marti, la Lisabona.

"Persoana care va fi desemnata, in final, pentru aceasta functie (de presedinte, n. red.) nu ar trebui sa faca parte dintr-un stat membru care beneficiaza de o derogare structurala de la proiecte europene importante, cum ar fi spatiul Schengen, zona euro sau Carta drepturilor fundamentale", a declarat De Gucht. Marea Britanie beneficiaza de o derogare in urma careia aceasta nu participa la spatiul Schengen de libera circulatie, la zona euro sau nu face parte din "Carta drepturilor fundamentale", care figureaza in noul Tratat european de la Lisabona. (G.D.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=235515&data=2008-04-03