< Imprimare >      ZIUA - SUMMITUL GREILOR - miercuri, 2 aprilie 2008

NATO trebuie sa discute cu Rusia

Indiferent de divergentele dintre Rusia si NATO, acestea nu pot fi solutionate decat pe calea dialogului, apreciaza ambasadorul Claudio Bisognero, adjunctul secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

Ce surprize am putea avea la Summitul NATO de la Bucuresti in ceea ce priveste extinderea?

Sunt trei state pe punctul sa devina membre NATO, care au parcurs Planul de Actiune pentru Aderare. Este vorba despre Croatia, Albania si fosta Republica Iugoslava a Macedoniei. Aceasta din urma este in centrul unei dispute legate de numele tarii, care implica un stat NATO, Grecia. Speram insa ca aceasta disputa sa fie rezolvata pana la Summit, astfel incat tarile mentionate anterior sa poata deveni membre ale Aliantei Nord-Atlantice. (...)

Rusia ramane un partener problematic pentru NATO. Este oare Rusia nedreptatita sau este doar impresia lasata de Administratia de la Kremlin, o administratie care nu a ezitat sa foloseasca tema energiei pentru a-si atinge scopurile politice?

Sa incepem cu relatia NATO-Rusia, pentru ca este importanta. Suntem fericiti ca presedintele Putin a acceptat invitatia lansata de NATO si va participa aici, la Bucuresti, la Consiliul NATO-Rusia. Este o ocazie foarte importanta pentru noi, ca sa discutam atat aspectele asupra carora suntem de acord, cat si cele asupra carora avem viziuni diferite: retragerea Federatiei Ruse din Tratatul Fortelor Conventionale din Europa, Kosovo, scutul antiracheta sau largirea NATO. Suntem gata sa le discutam, in modul cel mai deschis, in cadrul Consiliului NATO-Rusia. Cu Rusia impartasim si aspecte pozitive, unde avem o colaborare foarte buna: participarea la operatiunea antiterorista Active Endeavor din Marea Mediterana, Centrul comun de instruire privind combaterea drogurilor, cu sediul in Rusia, dedicat in special Afganistanului, negociem cu Rusia posibilitatea tranzitarii spatiului sau de catre trupele noastre, in drum catre Afganistan. (...) Dupa cum vedeti sunt multe elemente pe care le avem in comun cu Rusia. Suntem pregatiti sa le discutam pe fiecare in parte, cand Putin va fi prezent la Bucuresti.(...)

Alina Grigore, TVR

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=235482&data=2008-04-02