< Imprimare >      ZIUA - SUMMITUL GREILOR - miercuri, 2 aprilie 2008

NATO, factor de stabilitate in Balcani

Sunt increzator in faptul ca Summitul NATO de la Bucuresti va reprezenta un pas important in implementarea agendei ambitioase pe care statele aliate au stabilit-o pentru aceasta organizatie.

Romania a fost, inca de la inceput, un participant activ la dialogul Aliatilor si un contributor important la toate operatiile aliate. Soldatii romani s-au aflat si se afla alaturi de soldatii statelor aliate in principalele operatii si misiuni ale NATO. Participarea militara romaneasca la aceste operatii este expresia solidaritatii noastre in cadrul Aliantei, reprezentand o investitie necesara in propria noastra securitate, in viitorul nostru si in viitorul comun al Aliatilor.

Avem asteptari mari in ceea ce priveste deciziile de largire si dezvoltare a parteneriatelor, dar trebuie sa avem in vedere faptul ca legea de baza a Aliantei este consensul. Speram ca, printre deciziile majore care vor fi luate la Summitul NATO de la Bucuresti, sa fie si cea a unei noi extinderi, prin primirea noilor natiuni democrate din Balcani si inceperea negocierilor de aderare.

Tara noastra considera ca largirea NATO reprezinta un proces care va duce automat la dezvoltarea obiectivelor de pace si stabilitate ale Aliantei. Mai mult, procesul de extindere aduce Alianta Nord-Atlantica mai aproape de zonele de instabilitate, mai aproape de Balcani. NATO a fost factorul principal in obtinerea pacii si stabilitatii in aceasta regiune, insa mai sunt multe de facut pana la integrarea totala a tarilor din zona in tendinta generala europeana.

Perspectiva strategica si experienta pe care noile state membre o aduc NATO vor contribui la extinderea politicilor transatlantice in aceste noi regiuni vecine. Suntem convinsi ca noii membri vor reprezenta castiguri strategice si politice pentru Alianta si vor sprijini transformarea NATO cu propriile forte si propria dorinta de a investi intr-o Alianta eficienta si puternica.

Trebuie sa ne asumam noi responsabilitati

Ca si in cazul extinderilor anterioare, decizia de la Bucuresti va fi, in ultima instanta, una politica, bazata pe realizarile fiecarui candidat, precum si pe contextul regional. Romania si-ar dori sa asiste la o extindere cuprinzatoare, cu toate cele trei state candidate din Balcani (Croatia, Albania si FYROM).Intr-o lume globalizata, ca parte a unei Aliante cu un scop global, trebuie sa ne asumam noi responsabilitati si roluri pentru a face fata provocarilor actuale de securitate. Aceasta perspectiva este parte a conceptului de transformare a NATO, dintr-o alianta concentrata pe amenintarile interioare, din cadrul Europei, intr-una focusata pe amenintarile exterioare, dincolo de granitele Europei. De aceea, vorbim astazi despre o Alianta innoita, pentru o lume schimbata. Securitatea noastra depinde de identificarea amenintarilor globale, chiar si a celor aflate la distanta, precum cele din Afganistan. NATO s-a transformat radical pentru a face fata noilor provocari de securitate, precum terorismul, proliferarea armelor de distrugere in masa, atacurile cibernetice, securitatea energetica etc. Ramanand consecventa principiilor sale din anii '60, Alianta trebuie sa investeasca mai multa vointa politica, dar si resurse aditionale pentru a-si imbunatati capabilitatile, astfel incat acestea sa devina mai suple si mai flexibile, pentru indeplinirea noilor misiuni. In continuare mai sunt multe de facut pentru a intari stabilitatea granitelor Europei, iar NATO trebuie sa gaseasca noi cai pentru a diversifica si dezvolta parteneriatele.

In ceea ce priveste securitatea globala, NATO va trebui sa-si intareasca in continuare relatiile cu partenerii, sa conlucreze cu natiuni din lumea intreaga, astfel incat sa poata impartasi preocuparile noastre privind securitatea. Cu siguranta, un parteneriat global nu va atenua caracterul transatlantic unic al NATO. Din punct de vedere conceptual, atat largirea, cat si transformarea pornesc de la aceeasi premisa: promovarea si apararea valorilor si principiilor democratice. Aceste valori stau, in egala masura, la baza statutului de membru

al Aliantei, cat si la baza angajamentelor privind dezvoltarea noilor roluri

si misiuni ale NATO.

Teodor MELESCANU, ministrul Apararii

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=235480&data=2008-04-02