< Imprimare >      ZIUA - SUMMITUL GREILOR - miercuri, 2 aprilie 2008

Curcubeul din Romania - un moment magic

Liderul de la Casa Alba da asigurari ca toate deciziile privind extinderea Aliantei se vor lua in Romania In preambulul Summitului de la Bucuresti, presedintele american George W Bush a acordat un interviu in exclusivitate corespondentului TVR la Washington in care a trecut in revista subiectele ce vor fi abordate la summit, precum si despre provocarile cu care se confrunta Alianta.

Domnule presedinte, stim deja ca acesta va fi cel mai mare Summit NATO din istorie, dar exista voci care spun ca va fi si cel mai dificil. Credeti ca provocarile cu care se confrunta Alianta Nord-Atlantica astazi sunt mai mari decat erau, sa spunem, acum doi ani, pe vremea Summitului de la Riga?

E o intrebare interesanta. Cred ca cel mai potrivit raspuns ar fi da, cu siguranta exista provocari. Dar cred ca va fi un summit marcat de succese. Exista patru directii. Una in ce priveste scutul anti-racheta, criminalitatea virtuala si anti-terorismul. Si aici cred ca va exista un acord deplin.

A doua directie este angajamentul NATO in Afganistan. Cred ca NATO recunoaste aceste provocari in Afganistan si va raspunde ca atare. In al treilea rand, extinderea NATO. Va fi un moment istoric pentru Bucuresti sa gazduiasca un summit care va marca extinderea NATO cu trei noi tari. De fiecare data tin sa precizez ca desi am parerile mele in aceasta privinta, toate deciziile se vor lua in Romania. In al patrulea rand e vorba de aspiratiile Ucrainei si Georgiei de a adera la NATO. Cu siguranta va fi un summit istoric. Nu stiu daca "dificil" este cuvantul potrivit; eu l-as numi "istoric." Si nu exista loc mai potrivit pentru acest summit decat Bucurestiul.

Afganistan pare sa fie cuvantul cheie pentru acest summit. Si asa cum ati precizat veti cere Aliantei sa-si sporeasca eforturile in Afganistan.

Ce asteptari aveti in acest sens

de la partenerii NATO?

In primul rand un angajament pentru securitate, pentru o strategie. Succesul nu se intampla peste noapte, cere timp. Si in al doilea rand un angajament in ce priveste numarul de trupe in zona. Cred ca in ambele cazuri vom ajunge la o intelegere.

Extinderea NATO se va produce acum intr-o zona tulburata, atat in trecut, dar si in prezent, mai ales dupa proclamarea independentei Kosovo. Cum credeti ca va afecta Balcanii de Vest mana pe care NATO o intinde Albaniei, Croatiei si Macedoniei?

Cred ca va fi de ajutor, chiar cred. Stiti, NATO e o forta pozitiva, care incurajeaza reformele si modernizarea. Care ofera un sentiment de securitate. Cred ca extinderea NATO va fi o influenta pozitiva intr-o regiune incercata de istorie.

Desi nu este confirmata, este asteptata prezenta presedintelui Vladmir Putin la Bucuresti. Si poate cel mai spinos aspect al relatiilor ruso-americane este scutul anti-racheta. Ar putea fi Bucurestiul locul unui acord istoric sau macar al unor negocieri pe acest subiect?

O intrebare interesanta. Am anuntat astazi ca presedintele Putin m-a invitat la Soci si am acceptat. S-ar putea sa avem ceva timp sa vorbim in Bucuresti, nu stiu sigur. Dar cu siguranta, daca vom stabili detaliile vizitei la Soci, acolo vom vorbi in amanunt despre scutul anti-racheta, pentru ca este foarte important ca presedintele rus sa inteleaga ca acest sistem de aparare nu este impotriva Rusiei, ci impotriva unei amenintari comune care ar putea fi o racheta lansata din Orientul Mijlociu. Sper sa avem o intelegere. Motivul pentru care sunt optimist este ca recent secretarii Rice si Gates au avut o intalnire foarte buna cu presedintele si echipa sa.

In legatura cu scutul anti-racheta, exista un plan NATO de a crea un sistem de aparare impotriva rachetelor cu raza scurta de actiune, sistem care sa acopere Romania, Grecia si Turcia. Acest scut pare sa completeze geografic si strategic scutul American. Putem vorbi de un proiect comun Statele Unite-NATO in acest sens?

Desigur, ideea exista. Repet, NATO este o alianta a tuturor. Iar ideea scutului anti-racheta in ce ne priveste este impotriva rachetelor cu raza lunga de actiune. Desigur e nevoie de aparare si impotriva celor cu raza scurta. Si aici NATO si SUA ar putea colabora pentru a se asigura ca aceasta aparare anti-racheta ii protejeaza pe toti prietenii si aliatii nostri.

La Constanta veti avea o intalnire cu presedintele Traian Basescu. Iar unul dintre subiectele de discutie va fi parteneriatul strategic dintre SUA si Romania, aflat acum in al 11-lea an. Cum apreciati rolul si contributia Romaniei in tot acest timp? Si cum vedeti viitorul acestui parteneriat?

Primul lucru la care toata lumea se gandeste este contributia Romaniei la razboiul impotriva extremismului, o contributiei importanta care a atras sacrificii din partea NATO, din partea romanilor, in special a celor care si-au pierdut apropiatii in acest razboi. Lor le transmit sincerele mele condoleante si rugaciuni. Dar relatiile noastre sunt mai mult decat atat, decat amenintarile cu care suntem confruntati. Cred ca aceasta vizita va fi perfecta pentru adancirea acestor relatii si pentru a ne asigura ca cetatenii de ambele parti, din ambele tari, inteleg ca intre tarile noastre e mai mult decat angajamentul din Irak si Afganistan. Si vreau sa spun ca una dintre cele mai frumoase amintiri pe care le am cat timp am fost presedinte este ziua cand am vorbit in Piata Revolutiei. Vreau sa multumsc romanilor pentru calduroasa lor ospitalitate si abia astept sa le vizitez din nou tara. (...) Vreau sa spun ca una dintre cele mai frumoase amintiri pe care le am cat timp am fost presedinte este ziua cand am vorbit in Piata Revolutiei. Cand am urcat la tribuna si am fost coplesit de aparitia unui curcubeu.

Nu o sa uit niciodata cand am privit inspre sotia mea care statea chiar langa Nadia Comaneci. Am aratat inspre cer si am amintirea vie a miilor de oameni care au privit in sus nestiind la ce arat, pentru ca ploua. A fost un moment magic. Si vreau sa multumesc romanilor pentru calduroasa lor ospitalitate si abia astept sa le vizitez din nou tara.

Tudor Naparu, TVR

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=235477&data=2008-04-02