< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - miercuri, 2 aprilie 2008

Pus pe fuga

Constantinescu a parasit sala in care N.C. Munteanu l-a acuzat de abandonarea luptei cu Securitatea

Sosit, luni seara, cu putin inainte de inceperea decernarii Premiilor revistei "Observator cultural" de la Teatrul Odeon, fostul presedinte Emil Constantinescu a parasit in graba loja in care se afla, imediat dupa ce si-a auzit pomenit numele in scrisoarea trimisa "Observatorului..." de jurnalistul Neculai Constantin Munteanu, in care acesta il acuza de a fi abandonat lupta cu securistii inainte s-o inceapa. Constantinescu fusese prezent si la editia de anul trecut a acestor premii; de data asta, a venit singur, s-a asezat intr-o loja laterala si a plecat, fara comentarii, dar furios, dupa nici cinci minute.

N.C. Munteanu nu si-a putut ridica personal premiul redactorilor "Observator cultural", primit pentru volumul "Ultimii sapte ani de acasa. Dosarul meu de securitate", si a trimis, in schimb, o declaratie publica. Mesajul fostului jurnalist de la Europa libera, citit de catre redactorul-sef al "revistei, Ovidiu Simonca (si expediat de autorul lui, concomitent, mai multor ziare si agentii de presa), s-a dovedit extrem de virulent: "Cum fara Partidul Comunist si fara Securitate aceasta carte n-ar fi existat, cum n-ar fi existat nici raul pe care Romania l-a trait, firesc ar fi sa le-o dedic. Insa partidul comunist nu mai exista, iar comunistii si securistii, multi si risipiti, au devenit insi onorabili si sunt greu de identificat. Ramane s-o dedic celor trei oameni care au avut, ar fi trebuit sa aiba un rol de seama in inlaturarea ravagiilor comunismului si in desemnarea functionarilor raului, pe care inca il mai traim inca, securistii."

Apel catre Basescu

Ion Iliescu iese din discutie. A fost si este un comunist ipocrit care a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a-i acoperi pe securisti. La fel Emil Constantinescu, invins de securisti inainte de a fi incercat sa se lupte cu ei. Nu-mi ramane decat sa dedic aceasta carte domnului Traian Basescu, primul presedinte care a infruntat sistemul ticalosit, la temelia caruia sunt fostii comunisti si fostii securisti, primul presedinte care a condamnat regimul comunist din Romania ca ilegitim si criminal si Securitatea ca o institutie esentiala in sustinerea statului totalitar comunist, presedintele care a omagiat Europa libera ca ziarul vorbit al romanilor de pretutindeni si care a scos dosarele Securitatii de sub obrocul urmasilor ei, inlesnind victimelor si istoricilor accesul la ele. Nu toate si nu toate complete, din pacate". Scrisoarea lui Munteanu se incheie cu un apel catre presedintele Basescu: "Nu cred ca SIE asteapta sa mor pentru a elibera dosarele care ma privesc, nu cred ca ele ar ameninta siguranta nationala, doar pentru a ascunde marsaviile Securitatii puse la cale impotriva mea sau doar ticalosia unui edec al regimului Iliescu aflat astazi intr-o institutie publica. Fac pe aceasta cale un apel public la presedintele Traian Basescu pentru a interveni pentru eliberarea dosarului meu de la SIE. Stiu ca dosarul exista si ca doar domnia sa e in masura sa-mi inlesneasca accesul la el".

Pagini lipsa la dosar

"Ultimii sapte ani de acasa" cuprinde dosarul de retea al lui N.C. Munteanu, avand la baza un fals angajament plastografiat de un securist ruda cu el, insa din documentele predate CNSAS lipsesc paginile care-l privesc pe Munteanu din dosarul "Melita si Eterul" (al Europei libere), iar Serviciul de Informatii Externe (SIE) a declarat ca jurnalistul nu se regaseste in arhivele Serviciului.

Neculai Constantin Munteanu si-a marturisit homosexualitatea, cu un an in urma, in propria emisiune, in conditiile in care Securitatea lansase zvonuri despre viata lui sexuala pe timpul Europei libere si incercase sa sugereze ca ar fi un spion al lui Ceausescu infiltrat la celebrul post de radio.

Iulia POPOVICI

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=235459&data=2008-04-02