< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - vineri, 28 martie 2008

Panica in Parchete

CSM s-a autosesizat in urma dezvaluirilor ZIUA privind "calea scurta" prin care se transmit neoficial dosare penale intre DNA si procurorul general

Dezvaluirile facute

de ZIUA, privitoare

la existenta unei "cai scurte" prin care

seful DNA, Daniel Marius Morar, trimite Procurorului General al Romaniei,

Laura Codruta Kovesi, dosare penale de mare impact, fara ca acestia

sa fie inregistrate cand

intra si ies din institutiile conduse de acestea, au creat o adevarata panica. Surse din interiorul

DNA ne-au informat ca ieri dimineata a avut loc o furtunoasa sedinta de conducere, dar si faptul ca procurorii Papici si

Botezan au fost luati

la ochi pentru ca si-au permis, din greseala

sau nu, sa recunoasca existenta unor astfel

de circuite ale dosarelor.

Faptul ca dosare penale care contin informatii clasificate (inregistrari cu mandat) despre varfuri ale Magistraturii si CSM ajung sa circule in astfel de conditii - dupa cum a recunoscut in scris, din greseala, seful Sectiei I a DNA, Lucian Papici - constituie un lucru extrem de grav. Amintim ca prin rezolutia nr. 197/P din 24.03.2008, procurorii DNA Lucian Papici si Elena Botezan, au comunicat invinuitei Gabriela Ghita, fost procuror general adjunct al Romaniei, ca "dosarul cauzei a fost transmis pe cale scurta, adica fara inregistrarea sa la una din cele doua institutii, in ceea ce priveste intrarea/iesirea din grefa" intre procurorul general si seful DNA. Potrivit legii insa nici un act/dosar nu poate iesi sau intra la parchete, fara ca el sa fie inregistrat, existenta unor asemenea practici fiind ilegala si specifica actiunilor de politie politica.

Cine minte?

Presedintele CSM, judecatorul Lidia Barbulescu (foto), i-a anuntat ieri pe ziaristii prezenti ca institutia pe care o conduce s-a autosesizat in urma dezvaluirilor din ZIUA. Surse avizate ne-au declarat ca o serie de membri ai CSM s-au aratat contrariati de existenta unor circuite secrete ale dosarelor, cu atat mai mult cu cat in dosarul "examenelor fraudate de la CSM", pasat intre Daniel Morar si Laura Kovesi, exista multe inregistrari si filmari de natura sa compromita imaginea unora dintre ei. Inregistrarile din dosar cuprind numele catorva procurori ce fac parte din CSM: Cristian Deliorga, Liviu Dascalescu, Dan Chiujdea si altii. Inspectorii CSM urmeaza sa faca verificari in acest caz, in care vor fi chemati sa dea explicatii atat Laura Kovesi, cat si Daniel Morar si procurorii DNA Papici si Botezan. Cum procurorul general a negat ca ar fi primit in cazul "examenelor fraudate" acte sau dosare fara numere de inregistrare, dilema care se naste poate avea doua explicatii: ori procurorul Papici a comis un fals intelectual cand a redactat rezolutia publicata de ZIUA in care a afirmat, ca motiv pentru respingere a unei solicitari de constatare a nulitatii unor acte de urmarire penala, ca dosarul cauzei a circulat fara a fi inregistrat, ori intr-adevar "calea scurta" exista, si atunci se pune problema tragerii la raspundere a capilor Parchetului General si DNA. Care, dupa cum se stie, sunt magistrati numiti in inaltele functii de factori politici: ministrul Justitiei si seful statului. E greu de crezut insa ca procurorii Papici si Botezan si-ar fi permis sa faca astfel de afirmatii la adresa sefilor DNA si ai Parchetului General, daca dosarele nu ar circula intr-adevar pe "calea scurta". Nu exista nici o ratiune pentru care cei doi ar fi inventat asemenea afirmatii scrise.

Dimpotriva, credem ca Papici si Botezan au dat dovada de maxima sinceritate, dar, sub presiunea numelor grele implicate in dosarul "examenelor fraudate", nu au realizat gravitatea recunoasterii facute de ei in rezolutia emisa. Si nici efectele devastatoare pe care le pot avea recunoasterile lor asupra imaginii sedilor DNA si Procurorului General.

CSM a validat partial examenele

Plenul CSM a validat ieri, in cea mai mare parte, rezultatele examenelor pentru functiile de conducere din parchete, organizate in luna noiembrie a anului trecut, examene blocate vreme de cinci luni, de cand DNA a demarat ancheta "examenelor fraudate". Singurele concursuri nevalidate sunt cele referitoare la ocuparea functiilor de conducere de la Parchetul Curtii de Apel Pitesti, Parchetul Capitalei, Parchetul Judecatoriei Sectorului 5 si Parchetul Judecatoriei Craiova. CSM a hotarat ca validarea acestor ultime rezultate se va face numai dupa ce DNA va finaliza dosarul "examenelor fraudate".

Parchetul General nu convinge

Reactia uluitoare a Parchetului General de a declara ziarului ZIUA ca "nu putem sa intelegem ce a avut in vedere procurorul Papici cand a scris acea rezolutie", reprezinta un raspuns care cu greu poate convinge. ZIUA a transmis conducerii Parchetului General actul cu pricina, pentru ca acesta sa poata da o replica in perfecta cunostinta de cauza.

Ieri, Parchetul General a revenit cu un comunicat in care afirma ca ZIUA ar fi redat partial pozitia sa in acest incident si a adaugat ca fiecare plangere formulata de invinuta Gabriela Ghita si trimisa Procurorului General "a fost solutionata avandu-se in vedere documente ce au fost solicitate si primite prin corespondenta inregistrata atat la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cat si la Directia Nationala Anticoruptie, in functie de obiectul cererilor. Din cele 15 plangeri adresate Procurorului General, unele reprezinta cereri de recuzare ce nu impun examinarea dosarului cauzei ori a unor documente din dosar". Subliniem ca ZIUA a redat pozitia Parchetului General, care a sustinut ca toate cererile Gabrielei Ghita adresate Procurorului General au fost inregistrate, astfel ca nu vedem unde am fi redat "partial" punctul de vedere al institutiei. CSM urmeaza sa stabileasca misterul in ancheta pe care a declansat-o.

Tot ieri, CSM s-a autosesizat si in cazul procurorului Marius Vasile de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 4 care, asa cum ZIUA a dezvaluit in editia de miercuri, este suspectat ca a postat pe forumul ziarului nostru si al cotidianului "Gardianul" mesaje false prin care acuza ca unii membri ai Consiliului au primit spaga pentru a aranja anumite concursuri din Magistratura.

Gabriela Ghita a fost chemata la DNA

Fostul Procuror General adjunct al Romaniei, Gabriela Ghita, a fost chemata ieri la DNA pentru a i se prezenta materialul de urmarire penala. Ghita s-a intalnit astfel cu procurorul Papici, care parea foarte afectat de cele intamplate.

Nu este exclus ca sefii acestuia sa-i fi reprosat "excesul de sinceritate". Ghita urmeaza sa se prezinte si saptamana viitoare la DNA pentru definitivarea anchetei. Informatii de ultima ora scot le iveala ca in dosarul "examenelor fraudate" de la DNA exista zeci de volume cu inregistrari de convorbiri telefonice in care apar nume grele din Magistratura si din CSM, inregistrari in care, in unele situatii, magistratii ascultati injura fel de fel de sefi de instante si parchete sau avocati, pentru activitatea lor profesionala. Stenogramele discutiilor inregistrate de DNA scot la iveala mari secrete din Magistratura, sub forma parerilor si convingerilor personale ale celor ascultati, dar si intimitati din viata lor particulara. Imensa cantitate de stenograme nu are nici o legatura cu obiectul cercetarilor: presupusa fraudare a examenelor de la CSM.

Pagina realizata de Razvan SAVALIUC

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=235246&data=2008-03-28