< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - vineri, 28 martie 2008

90 de ani de la Unirea cu Basarabia

Avem obligatia sa-i chemam pe cei din spatiul dintre Prut si Nistru alaturi de noi in Uniunea Europeana, a declarat ieri presedintele Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, ca romanii au obligatia sa corecteze decizii precum cele din pactul Ribbentrop-Molotov prin chemarea celor de dincolo de Prut in Uniunea Europeana, transmite Mediafax. Seful statului a participat, la sediul Institutului Cultural Roman (ICR), la vernisajul expozitiei "27 martie 1918. Arhivele Unirii", care cuprinde documente legate de hotararea adoptata in urma cu 90 de ani de Sfatul Tarii de la Chisinau, pentru unirea Basarabiei cu Romania. La eveniment a participat si primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, care i-a adus lui Traian Basescu o oala de lut cu pamant din Basarabia.

"Nazismul si comunismul ne-au despartit vremelnic, printr-un tratat semnat de exponentii acelor doua regimuri, prin pactul Ribbentrop-Molotov. Avem obligatia sa corectam deciziile celor mai crunte regimuri care au bantuit Europa secolului trecut, chemand pe cei de dincolo de Prut, pe cei din spatiul dintre Prut si Nistru, alaturi de noi in Uniunea Europeana, chemandu-i sa ne reintalnim acolo unde romanii au decis ca le este destinul", a spus Basescu. Seful statului a apreciat ca trebuie evocata memoria politicienilor care, in 1918, "au stiut sa valorifice un moment prilenic".

In seria de manifestari organizate de Fundatia pentru Romania si OSBB sub titulatura "90 de ani de la proclamarea Unirii Basarabiei cu Tara" a avut loc ieri o depunere de coroane de flori la mormantul membrilor Sfatului Tarii de la Manastirea Cernica si conferinta "Basarabia la rascruce - unirea dupa 90 de ani", in cadrul careia a fost proiectat filmul documentar "Basarabia Redivivus", realizat de Ion Gaina. Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, si cel al Bucurestiului, Adriean Videanu, urmaa sa fie prezenti la deschiderea concertului dedicat sarbatorii pe esplanada din fata Teatrului National Bucuresti. Aici au concertat formatia basarabeana Lautarii, impreuna cu Nicolae Botgros, Nenita Cvartet, Grupul Transbalkanica si trupa Zdob si Zdub.

Esecul din 1989

Senatorul Ioan Talpes, prezent la manifestarea de la sala ArCuB, a dezvaluit faptul ca esecul reunificarii Romaniei dupa 1989 se datoreaza in mare parte ramanerii tarii noastre intr-o "zona gri" - destinata initial unei influente sovietice.

La conferinta "90 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania" au mai participat, pe langa primarul Chisinaului Dorin Chirtoaca, si deputatul PPCD de la Chisinau, Ion Varta, care a analizat pericolul reprezentat de modificarea istoriei in manualele promovate de guvernarea comunista sub denumirea de "istorie integrata", manuale care modifica in mod esential realitatea istorica. De la Chisinau a mai venit si Alexandru Lesco, reprezentantul detinutilor politici de la Tiraspol. De asemenea, au mai luat cuvantul parintele Peiu, presedintele Asociatiei Pro-Basarabia si Bucovina, si profesorul Nae Georgescu care a subliniat legatura indisolubila intre Basarabia si Mihai Eminescu.

Rezolutie pentru Basarabia

Participantii la conferinta "90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania" au adoptat o rezolutie prin care doresc sa readuca in atentia opiniei publice din Romania situatia relatiilor dintre Chisinau si Bucuresti. Rezolutia mentionata apreciaza ca fiind un obiectiv prioritar "deschiderea procesului de redobandire a cetateniei romane". De asemenea, este mentionata "asumarea ferma a rolului Romaniei de vector regional al integrarii europene si stabilizator al proceselor de securitate a flancului sudic al NATO de la Marea Neagra". Rezolutia de ieri cere "deschiderea procesului de investitii si asistare a cresterii capitalului autohton in vederea diminuarii influentelor eurasiatice in procesele economice-politice ale Moldovei in vederea asumarii firesti a proiectelor euro-atlantice". Printre masurile vizate pentru strangerea relatiilor dintre cele doua maluri ale Prutului se numara si "reglementarea situatiei vizelor pentru fortele de munca, in asa fel incat sa permita accesul celor de dincolo de Prut la piata de munca din Romania". O alta cerere esentiala este ca "romanii din jurul granitelor tarii sa aiba dreptul la reprezentare politica proportionala in Parlamentul de la Bucuresti".

"Am propus primarului general sa ridice o statuie a lui Stefan cel Mare si Sfant la Bucuresti, iar dansul a propus sa ridicam o statuie a domnitorului Mihai Viteazu la Chisinau si in acest fel sa avem un inceput simbolic, demarat astazi, la sarbatorirea a 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Tara", a declarat Dorin Chirtoaca la finalul intalnirii cu primarul general al Capitalei, Adriean Videanu

Pagina realizata de George DAMIAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=235244&data=2008-03-28