< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - miercuri, 27 februarie 2008

Campanie murdara cu crima si salvari

Hillary Clinton il loveste sub centura pe Obama cu religia sa musulmana din copilarie. Moartea fostului consilier Vince Foster reapare in viata fostei prime doamne

Cu 11 victorii consecutive in contul alegerilor primarelor desfasurate in ultimele saptamani in SUA, Barack Obama a intrat in catarea lui Hillary Clinton. Echipa fostei prime doamne a Americii incearca sa infraneze avantul senatorului de Illinois prin specularea zvonurilor referitoare la afilierea religioasa de odinioara a acestuia. Desi expediat, in prima faza, de presa, drept lipsit de substanta, subiectul orientarii religioase a candidatului democrat aflat pe val a revenit, ieri, in atentia publicului, insotit de o fotografie in care acesta este infatisat purtand o tinuta specific musulmana. Nici fosta prima doamna nu a scapat neatinsa, numele sau fiind legat inca o data de moartea suspecta a fostului sau prieten si partenerului de afaceri, Vince Foster, in 1993.

Senatorul de Illinois, Barack Obama, a mai incasat, ieri, o lovitura din partea contracandidatei sale la investitura Partidului Democrat pentru Casa Alba, Hillary Clinton, dupa publicarea unei fotografii in care este infatisat imbracat conform traditiei musulmane din Somalia. Potrivit site-ului american Drudge Report, fotografia ce il prezinta pe Obama in salvari si turban ar data din 2006, fiind realizata in cadrul unei vizite in Africa a senatorului de culoare, nascut in Hawaii, din tata kenyan si mama americana, care a abandonat de mic Islamul in favoarea religiei crestine. Imaginea a fost insotita si de explicatii din partea administratorilor site-ului respectiv, potrivit carora aceasta le-ar fi parvenit prin intermediul echipei de campanie a fostei prime doamne a Americii.

In replica, staff-ul lui Barack Obama i-a acuzat pe consilierii lui Hillary Clinton "de acte de intimidare jignitoare si rusinoase". Mai mult, senatorul de Illinois a intervenit personal, declarand pentru un post de radio din San Antonio ca "poporul american este intristat cand asista la acest tip de politica". Aflata, mai nou, in umbra colegului sau din Illinois, in urma a 11 infrangeri consecutive in cadrul alegerilor desfasurate in ultimele saptamani in SUA, senatorul Hillary Clinton a avertizat electoratul democrat cu privire la lipsa de experienta a rivalului sau, Barack Obama, in ceea ce priveste politica externa, profitand, totodata, de ocazie pentru a ridiculiza retorica acestuia. Potrivit presei americane, ofensiva fostei prime doamne a fost declasata in perspectiva alegerilor primare din Ohio si Texas, programate sa se desfasoare pe 4 martie, in special in contextul in care fosta prima doamna se situeaza pe locul doi in sondaje, cu 38-39% din preferintele alegatorilor democrati, fiind devansata de contracandidatul sau, cu 51-54% din optiunile de vot.

Afacerea Whitewater

In asteptarea primarelor de saptamana viitoare, fosta prima doamna a SUA nu este ocolita nici ea de controverse, portretul democratei Hillary Clinton fiind reintregit, zilele acestea, prin rememorarea afacerii Whitewater, soldata, intre altele, cu decesul cel putin straniu al unui apropiat al sau, in 1993. Scandalul imobiliar Whitewater, care i-a adus fostului presedinte Bill Clinton acuzatii de deturnare de fonduri, iar consoartei sale o infatisare la tribunal, precum si mai multe anchete oficiale, a culminat, in 1993, cu decesul consilierului juridic la Casa Alba, Vince Foster, din biroul acestuia disparand, ulterior, mai multe documente referitoare la speculatiile cu proprietati din Little Rock, Arkansas, aparent prin mijlocirea asistentei lui Hillary Clinton, Maggie Williams. Prieten cu fosta prima doamna inca din copilarie si, ulterior, asociat al acesteia in cadrul firmei de avocatura Rose Law, Vince Foster a fost gasit mort, in iulie 1993, intr-un parc din Virginia, cu un pistol alaturi, investigatiile desfasurate ulterior apreciind ca acesta s-ar fi sinucis sub presiunea citarii sale instanta in chestiunea Whitewater. Maggie Williams a fost recompensata pentru serviciile depuse, devenind sefa de cabinet a lui Hillary Clinton in perioada sederii sale la Casa Alba. Recent, aceasta a revenit in prim-plan, dupa ce a preluat fraiele campaniei electorale a aspirantei la Biroul Oval. (Anne Marie LUPASCU)

Eternul candidat-surpriza Ralph Nader

Campionul cauzei consumatorilor americani, Ralph Nader (73 de ani) s-a inscris duminica in campania prezidentiala americana, aceasta fiind a cincea sa tentativa de a ajunge la Casa Alba.

Ralph Nader a castigat 2,7% din voturi la alegerile din 2000, lucru care i-a facut pe democrati sa-l acuze ca a torpilat victoria candidatului lor, Al Gore, in fata republicanului George W. Bush. In 2004, Nader obtinut 0,3% dintre voturi. Nader, care candideaza ca independent, a trecut deja la atacarea adversarilor sai, acuzandu-l pe noul favorit democrat Barack Obama ca si-a "autocenzurat" cele mai bune instincte, in special sprijinind "distrugerea" Fasiei Gaza de catre Israel. (L.P.)

Adulterul lui McCain in New York Times

Senatorul republican de Arizona John McCain este, in urma alegerilor primare de pana acum, favorit in cursa pentru investitura republicana la alegerile prezidentiale din SUA. McCain, atacat si el de presa sau de rivalii politici, are experienta campaniei din 2000, cand a iesit rapid din cursa pentru Casa Alba, denuntand calomniile la care a fost supus.

Pentru a doua oara in mai putin de o saptamana integritatea lui McCain este pusa la indoiala. Saptamana trecuta, ziarul New York Times scotea la iveala faptul ca, in urma cu opt ani, in timp ce se confrunta in campania pentru prezidentiale cu George Bush, MCCain, veteran al Vietnamului, ar fi avut o relatie sentimentala extraconjugala cu una dintre lobbystele sale, mai tanara cu 30 de ani decat el, facandu-i tinerei unele favoruri profesionale. Informatia a pus in dificultate echipa de campanie a lui McCain care a fost nevoita sa faca imediat o conferinta de presa pentru a nega cele scrise de NYT, calificandu-le drept chestiuni "scabroase".

Cotidianul american sustine ca femeia respectiva este Vicki Iseman (foto stanga), acum in varsta de 40 de ani, care participa la evenimentele de strangere de fonduri si vizita birourile lui McCain. Mai mult, senatorul republican ar fi scris guvernului pentru a cere ca unii dintre clientii reprezentati de Iseman sa fie favorizati. McCain a negat totul, explicand ca Vicki Iseman a fost doar o prietena.

La trei zile dupa acest atac, presedintele democratilor, Howard Dean, a anuntat ca va depune o plangere impotriva lui McCain, acuzandu-l ca a incalcat propria sa lege privind finantarea campaniei electorale. Sistemul de finantare publica a campaniilor a fost modificat in 2002 prin legea "McCain-Feingold", care prevede ca un candidat care are nevoie de bani, cum a fost pana acum cazul lui McCain, poate cere sa beneficieze de finantare publica, dar cu un plafon de cheltuieli de 54 milioane de dolari. Senatorul republican, care a obtinut aproximativ 6 milioane de dolari din fonduri federale, a decis sa "fenteze" sistemul, pentru a evita limitele de cheltuieli impuse pana la conventia republicana din septembrie. Presa n-a trecut cu vederea nici unele gafe ale senatorului republican. McCain a vorbit despre "presedintele Putin al Germaniei", la o intrunire din Iowa, declaratie care a fost postata imediat pe Youtube, si a tunat impotriva lui Al Gore, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, afirmand ca aceasta distinctie trebuia oferita calugarilor budisti din Birmania, si nu politicianului amercian. (Luciana POP)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=233806&data=2008-02-27