< Imprimare >      ZIUA - ANCHETE - vineri, 15 februarie 2008

Garda la atac

Seful ANAF cere competente de cercetare penala pentru inspectorii financiari in domeniul combaterii evaziunii fiscale

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Daniel Chitoiu (foto), a anuntat ca inspectorii Garzii Financiare vor avea si competente pe linia cercetarii penale. "Mi-am luat angajamentul ca voi acorda competenta Garzii Financiare pe linia cercetarii penale. Constatam ca exista acte de control de natura penala care nu sunt duse pana la capat, si deci banii nu sunt recuperati, desi stabilim prejudiciul, fapt pentru care vrem sa avem atributii sporite", a afirmat Chitoiu la prezentarea raportului Garzii Financiare pe 2007.

Proiectul privind statutul comisarului Garzii Financiare se afla la directiile de specialitate din Ministerul Economiei si Finantelor urmand ca in martie sa fie promovat in Guvern.

Conform programului legislativ al Guvernului pe 2008, Ministerul Economiei si Finantelor si ANAF vor prezenta Guvernului, pana la finele acestei luni, un proiect de lege privind statutul comisarului din Garda Financiara, care va reglementa drepturile si obligatiile acestuia, precum si un nou proiect de lege pentru organizarea si functionarea Garzii Financiare, prin care vor fi introduse noi competente in ceea ce priveste actiunile premergatoare cercetarii penale in domeniul evaziunii fiscale.

Protocoale cu Spania si Franta

Presedintele ANAF a precizat ca este necesara orientarea actiunilor de control ale Garzii Financiare spre tranzactiile intracomunitare, evaziunea fiscala in zona TVA reprezentand circa 1-2% din PIB. "In martie vom incheia cu Franta si Spania protocoale de schimb de informatii operative, chiar sa stabilim atasati fiscali astfel incat sa avem in mod operativ informatii despre tranzactiile intre tarile membre", a spus Chitoiu, citat de Mediafax. In acest an, ANAF intentioneaza sa incheie protocoale legate de schimburi operative de date privind tranzactiile cu Olanda, Italia si Ungaria si alte tari membre UE cu care Romania are un volum mare al operatiunilor comerciale care nu sunt fiscalizate. In prezent, schimbul de informatii cu statele membre se realizeaza prin sistemul VIES, trimestrial. "Informatiile sunt obtinute dupa 3-4 luni, iar agentii economici realizeaza tranzactiile si dispar, iar noi nu mai putem sa recuperam prejudiciul", a mai spus Chitoiu.

Andrei GHICIUSCA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=233218&data=2008-02-15