< Imprimare >      ZIUA - ANALIZE SI COMENTARII - joi, 17 ianuarie 2008

Statul roman, condamnat din cauza lui Basescu

Presedintele Basescu s-a pretins justitiar national, infierand-o pe Norica Nicolai, pe motiv ca n-ar indeplini criteriile morale si profesionale necesare functiei de ministru al Justitiei. Cu acuza ca doamna Nicolai si-ar fi facut din fals si uz de fals un obicei. Acuzatia constituie nu doar o marlanie. Ci un denunt calomnios la adresa unui cetatean al Romaniei, comis de presedintele tarii in direct si la o ora de maxima audienta. Acuzata a fost nevoita, ca in stalinism, sa isi dovedeasca nevinovatia, pe cand, intr-un stat de drept, acuzatorul ar fi trebuit sa-i demonstreze vinovatia. Sau sa raspunda pentru calomnie.

Acuzatia ca din cauza procuroarei Norica Clinci un om ar fi facut puscarie nevinovat s-a dovedit cu atat mai incalificabila cu cat presedintele Basescu miza pe faptul ca dosarele invocate ar fi fost distruse. Intamplarea a facut ca ele s-au pastrat. Si asa Norica a putut demonstra minciuna prezidentiala. Dupa ce "deontologii" din precedentul Orban au comis o noua tentativa de linsaj, contra Noricai Nicolai. Perseverarea indica o comanda. Si o executie. Urmeaza Crin Antonescu. Trage pe dreapta. Comite delicte politice. Bocii le vor demasca.

Oameni nevinovati sunt acuzati aberant si, dupa ce se dovedeste minciuna, nu primesc nici scuze. Domnul (vorba vine) Basescu a acuzat-o de la Cotroceni pe doamna Nicolai, dar nu are curajul unei confruntari directe cu ea. Ar fi obligat numai daca liberalii o propun candidat la presedintie, ha-ha-ha?! Dar n-ar prea mai fi rasul lui. Hahaie insinuant ca Ludovic Orban "s-ar putea sa aiba surprize in justitie" (adica in DNA, ca la Procuratura se reduce justitia in acceptia basesciana), dar se teme de o confruntare televizata live cu ministrul liberal, ultimul pe care si l-ar dori contracandidat, pentru ca este suta la suta diferit de el - moral, politic, caracterial. Si il calca pe nervi. Cu argumentele lui.

Si il va enerva mai rau. Cu un proces. E vorba de viata, sanatatea si demnitatea unui om. Pe care Traian Basescu l-a calcat in picioare. Demonstrand ca este dominat de egoism si razbunator fara limite. Moralistul neamului care a acuzat-o pe Norica Nicolai este ultimul indreptatit sa acuze. Si, mai ales, ultimul care ar avea dreptul sa vorbeasca de justitie, dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat statul roman din cauza lui. Pe vremea guvernarii CDR-PD, Traian Basescu se lauda televizat ca, atunci cand vrea sa dea afara pe cineva, intai il da afara si abia pe urma cheama juristul sa gaseasca litera de lege la care sa incadreze concedierea. De fapt, abuzul. L-a infuriat un angajat, Gabriel Stefanescu, expert al echipei de control care, in 1993, a verificat compania Petromin si in 1994 a oferit informatii comisiei parlamentare de cercetare a instrainarii Flotei.

Primul lucru pe care l-a facut Basescu redevenit ministru al Transporturilor, in decembrie 1996, a fost sa-l dea afara pe Gabriel Stefanescu si sa declare ca nimeni din cei care au contribuit la expertiza Flota nu va mai lucra "niciodata" la minister. Justitia romana l-a contrazis, definitiv, in februarie 1999, dar partea vatamata nu a fost reangajata. Drept pentru care cel nedreptatit a apelat la CEDO, care, anul trecut, a condamnat statul roman din cauza lui Basescu. Ministrul Ludovic Orban l-a reangajat pe domnul Stefanescu si a dispus plata daunelor. Cu precizarea ca nu e drept ca poporul roman sa plateasca. Ci autorul. Pe care il actioneaza in justitie.

Roxana IORDACHE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=231818&data=2008-01-17