< Imprimare >      ZIUA - EDITORIAL - marti, 6 aprilie 1999

Lista lui Olaru nu contine KGB-isti. Dar documentul e KGB

Sorin ROSCA STANESCU

Aceasta afirmatie este obligatorie. Nu o fac pentru a pune surdina uriasului scandal pe care il poate genera dezvaluirea facuta ieri. Si nici pentru a turna gaz peste foc. In definitiv, nu am absolut nici un motiv sa ma tem de razbunarea vreunuia dintre cei nominalizati. Si nici nu-i datorez cuiva, ceva. Lovitura de stat din decembrie 1989, am mai afirmat acest lucru, de nenumarate ori, a fost un eveniment istoric benefic. Numai unele lovituri de stat sunt malefice. Nici Ceausescu si nici dictatura comunista nu ar fi cedat prin referendum sau prin alegeri. Asa s-a scris istoria: democratia nu putea fi instaurata in Romania, la acest sfarsit de mileniu, decat pe calea unei lovituri de forta.

Lovitura de stat din decembrie 1989 a fost pusa la cale de Moscova, dar acceptata si sustinuta de democratiile occidentale. Din pacate, Kremlinul nu s-a marginit la a rasturna regimul comunist si la a-l alunga pe Ceausescu. Ca de obicei, Rusia, pe atunci inca URSS, s-a straduit sa confiste, pentru ea insasi, noua putere de la Bucuresti. Asa se si explica de ce, in toiul evenimentelor din decembrie 1989 si de la inceputul anului 1990, KGB si GRU, cele doua temute servicii secrete sovietice, au fost obligate sa-i activeze, sa-i puna in priza directa pe cei mai multi si pe cei mai importanti dintre agentii lor din Romania. In "invalmaseala generala" ei au scos capul, au preluat rolurile care le fusesera destinate si au actionat. Majoritatea, la vedere. Dar nu toti actorii loviturii de stat sunt agenti sovietici. Unii sunt personalitati ale vietii publice, introdusi in scenariu, de catre artizanii acestui eveniment, fie pentru ca puteau fi extrem de utili, dintr-un motiv sau altul, fie pentru credibilitate. Unii au fost doar agenti de influenta. Altii, nici macar atat. In fine, pe lista lui Olaru figureaza si persoane banuite de organizatori drept agenti ai unor servicii secrete occidentale.

Nu este sarcina mea sa dau verdicte. O certitudine insa exista. Ea este data de evolutia fiecarui personaj in parte. In spatele traectoriei acestora poate fi deslusita comanda. De unde vine ea si de ce natura este ea. In culisele puterii, instalata dupa 1989, si nu numai in culisele puterii, s-a purtat o batalie surda, crancena si uneori sangeroasa pentru preluarea controlului si desenarea viitorului Romaniei. Cine prelua fraiele si in ce directie pornea caruta. Democratiile occidentale au pierdut, din pacate, prima repriza. Cetatenii Romaniei insetati de libertate, de un regim democratic care sa garanteze drepturile fundamentale ale omului au fost lasati de izbeliste, sa fiarba in suc propriu. Inceputul a apartinut, in linii mari, oamenilor Moscovei. Treptat, sub presiunea populatiei, a societatii civile, a luptatorilor pentru democratie, a unei parti a presei, a unei parti a clasei politice care se forma, dar si sub presiunea statelor occidentale, Kremlinul a inceput sa piarda teren. Drept e ca si URSS se destramase. Totusi, nici pana astazi, faimoasa brigada anti-KGB care a fost desfiintata imediat dupa rasturnarea lui Ceausescu, fosta UM 0110, nu a mai fost reinfiintata. Semn ca printre cei aflati la putere se numara suficiente persoane legate, in mod vinovat, de Moscova. Cu atat mai mare este meritul lui Serban Sandulescu si Stefan Radoi care, fara nici un fel de mijloace speciale, au putut investiga si face publica aceasta marturie. Ceea ce serviciile secrete romanesti si alte autoritati au fost incapabile sa o faca. Sau nu au vrut.

Cele de mai sus explica de ce intentia redactiei ziarului Ziua este aceea de a contribui, cu indrazneala, la dezvaluirea adevarului dar, in acelasi timp, de a nu demoniza pe nedrept o serie de persoane. Lista lui Olaru nu este nici o lista de eroi, nici o lista de tradatori de neam. Pe ea figureaza insa, si eroi si tradatori. Cititorul insusi si, cu certitudine, posteritatea vor aseza, in dreptul fiecaruia, ceea ce fiecare merita. Iar unitatea de masura este una singura: ce a facut fiecare, dupa lovitura de stat. Nu e asa ca putem raspunde?

Petre Olaru este un om cat se poate de obisnuit, nimerit in 14 decembrie 1989, in epicentrul unei istorii pe cat de teribile, pe atat de adevarate. O banala perchezitie facuta de Militie, in casa de vacanta a unui celebru regizor, in loc sa scoata valuta cautata la iveala, se soldeaza printr-un cutremurator document emis de Ambasada URSS. Din acel moment, Petre Olaru are un alt destin. Face parte din istorie. O istorie in care apar, in prim-plan, zeci de personaje importante. Olaru incremeneste, impreuna cu destinul lui, in cele cateva minute in care, tremurand a citit, in diagonala, documentul si a dat mana cu istoria. A sosit generalul Iulian Vlad, seful temutei securitati si a preluat, cu proces verbal documentul. Iar Petre Olaru a garantat, in scris, ca-si va tine gura. Doua zile mai tarziu, s-au declansat evenimentele de la Timisoara. Noua ani si patru luni, Petre Olaru a trait sub teroare. Permanent hartuit. Si azi e sub teroare. Viata sa a fost si este in pericol.

Petre Olaru a avut incredere in noua putere. In regimul Constantinescu. Nu garantase succesorul lui Iliescu, ca romanii vor afla adevarul despre decembrie 1989? Si iata ca, in urma cu un an si jumatate a decis sa rupa tacerea. S-a prezentat la Senatul Romaniei. La Comisia Pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala. Si nu la oricine s-a dus Olaru. A ales un vicepresedinte, fruntas al PNTCD, un om cunoscut pentru eforturile pe care le-a facut pentru a se afla adevarul asupra evenimentelor din decembrie1989. S-a dus la senatorul Serban Sandulescu pentru ca in el Olaru a avut incredere. Timp de peste un an, senatorul Sandulescu impreuna cu colaboratorul lui, Stefan Radoi, au facut investigatii, incercand, in acelasi timp, sa-i asigure o protectie lui Olaru. Au tinut loc, fara sa vrea de autoritate publica. Au facut munca altora. Stefan Radoi a fost ofiter de informatii pana in 1982, un apropiat al regretatului Corneliu Coposu din anul 1990 si membru al PNTCD. Sandulescu si Radoi i-au prezentat presedintelui Constantinescu Raportul lui Olaru, solicitand, in acelasi timp, asigurarea protectiei pentru acest martor cheie. Ce s-a intamplat ulterior, intr-un an si jumatate, cititorii vor putea afla atat din ziarul de azi, cat si din episoadele pe care le vom publica in aceasta saptamana.

Cert este ca, dupa ce Olaru a fost supus la trei sedinte de hipnoza, in prezenta generalului Teodor Zaharia, Ministru secretar de stat la Interne, pana in ianuarie 1999, exasperati si temandu-se de soarta acestui martor, Serban Sandulescu si Stefan Radoi, au ajuns la concluzia ca adevarul trebuie facut public. Din acel moment, autorul acestor randuri a fost si el pus in tema. Mai mult chiar: ziarul Ziua a anuntat, insistent, inca din ianuarie, ca va publica "Dovada KGB". O dezvaluire extrem de importanta. Dar viata lui Olaru continua sa fie in pericol. S-au cautat alte solutii pentru protectia lui. In plus, noi nu stiam si nici Olaru, nu stia ce anume declarase acesta in cele trei sedinte sub hipnoza. Unde plecase, cu marturisirile, demisul general Zaharia?Si, astfel, dezvaluirea a fost facuta abia ieri. Si nu si-a mai adjudecat-o ziarul Ziua din simplul motiv ca ea era rezultatul demersului altor persoane, iar de adevar trebuie sa beneficieze intreaga natiune. Toti reprezentantii mass-mediei centrale si internationale (cei prezenti la Bucuresti) au fost invitati si toti au primit aceleasi informatii si aceleasi materiale. O sedinta sub hipnoza, a patra, organizata de asta data de senatorul Serban Sandulescu si de Stefan Radoi, in colaborare cu redactia ziarului Ziua si a postului de televiziune Prima TV, a putut fi urmarita pe un ecran amplasat in sala de conferinte a hotelului Bucuresti. Fiecare post de televiziune a primit si o caseta video. Ziarul Ziua a facut apel la organizatiile internationale pentru a asigura, la nevoie, protectie atat pentru Petre Olaru, cat si pentru Stefan Radoi. Senatorul Serban Sandulescu a refuzat protectia, crezand in puterea conferita de functiile pe care le ocupa in calitatea sa de parlamentar.

Incepand de ieri, se scrie o noua pagina din istoria reala a acestei tari. Voi reveni. Azi, urmaresc cu mare interes reactiile. Ele vor spune multe. Care, in ce tabara joaca? Si cine va sari ca ars? Si cine se va bucura? Si in folosul cui?

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=23180&data=1999-04-06