< Imprimare >      ZIUA - SPORT - luni, 26 noiembrie 2007

Tragere delicata pentru "tricolori"

Generatia Mutu&Chivu va avea de luptat cu Franta, Serbia si Austria pentru un loc la Campionatul Mondial din 2010

Tragerea la sorti de ieri, din localitatea sud-africana Durban, pentru preliminariile CM din 2010, a adus Romaniei o grupa extrem de dificila, singura din care fac parte trei echipe calificate la Euro 2008. Este adevarat, in conditiile in care Austria este tara organizatoare a turneului final european din vara anului viitor. Sistemul de calificare este mai dur decat la preliminariile recent incheiate, in sensul ca doar prima clasata se califica direct la CM, iar a doua merge la baraj. Cu conditia sa nu fie cel mai slab loc doi din toate cele noua grupe, aceasta echipa urmand sa fie eliminata.

Venit din urna a doua, Romania a avut parte de adversari grei din urnele trei si patru, Serbia si Austria, dar si de unul dintre cei mai tari din prima urna valorica, Franta. "Tricolorii" au intalnit ultima data oficial "cocosii galici" in preliminariile Euro '96, terminand la egalitate la St. Ettienne, 0-0, si pierzand in Ghencea cu 1-3, insa Romania a terminat atunci pe primul loc al grupei.

Francezii au invins in ultimele doua intalniri, mai intai oficial chiar la Euro '96, cu 1-0, si apoi cu 2-1 intr-un amical acum patru ani, la Paris.

De atunci, francezii au castigat CM din '98 si Euro 2000, pentru ca acum echipa sa se afle aproape de finalul reconstructiei, fiind asteptata dupa Euro 2008 retragerea unor "veterani" ca Thuram, Vieira sau Makelele. Totusi, francezii s-au calificat destul de greu la turneul final din vara, avand nevoie de victoria Italiei in Scotia, dupa ce ei au pierdut ambele confruntari cu britanicii, scotand insa patru puncte in fata "squadrei azzurra".

Serbia a ratat calificarea la turneul final in beneficiul Poloniei si al Portugaliei, desi a avut un inceput bun de campanie, si are jucatori de mare perspectiva, precum Vidic, Zigic sau Olic. Austria este in reconstructie de multi ani, nu a participat la preliminariile pentru Euro, fiind tara gazda, dar la precedenta campanie a incurcat ceva favoriti, Anglia impunandu-se extrem de greu.

Victor Piturca, selectionerul Romaniei, prezent ieri, in timpul tragerii in studioul TVR, a comentat tragerea la cald. "Este o grupa grea. Lituania a crescut mult in ultimul timp. Trebuie sa tinem cont ca fiecare meci e extrem de important, fiecare echipa va pierde, nimeni nu poate sa-i bata pe toti. Nici Franta nu a avut un parcurs usor pentru Euro, a asteptat rezultatul Italiei in Scotia, dar au venit din urma cativa jucatori tineri, de mare perspectiva. Fotbalul iugoslav dispune de resurse mari. Din punct de vedere valoric suntem peste sarbi, lituanienii au crescut mult, iar cu Austria vom avea meciuri grele, in Feroe e greu cu deplasarea. Suntem in grupa asta, nu mai conteaza ce mi-as fi dorit. Franta a fost in decadere, acum e in crestere, i-am vazut jucand, au o generatie tanara fantastica. Ca si la preliminariile trecute cu Olanda, Franta este clar favorita in grupa. Cu cat vom ajunge mai sus la Euro, cu atat ne va fi mai greu. In toamna lui 2008 mi-as dori cu Lituania, cu Feroe. Belarus este mai buna ca Lituania si ca Austria", a spus Piturca, afirmand ca amicalul cu Franta, prevazut in luna mai a anului viitor, nu va mai avea loc.

Grupele preliminare din Europa

Grupa 1:

Portugalia, Suedia, Danemarca, Ungaria, Albania, Malta

Grupa 2:

Grecia, Israel, Elvetia, Moldova, Letonia, Luxemburg

Grupa 3:

Cehia, Polonia, Irlanda de Nord, Slovacia, Slovenia, San Marino

Grupa 4:

Germania, Rusia, Finlanda, Tara Galilor, Azerbaidjan, Liechtenstein

Grupa 5:

Spania, Turcia, Belgia, Bosnia-Hertegovina, Armenia, Estonia

Grupa 6:

Croatia, Anglia, Ucraina, Belarus, Kazahstan, Andorra

Grupa 8:

Italia, Bulgaria, Irlanda, Cipru, Georgia, Muntenegru

Grupa 9:

Olanda, Scotia, Norvegia, Macedonia, Islanda

Grupa 7

Franta; Romania; Serbia

Lituania; Austria; Feroe

Bogdan GHEORGHE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=229901&data=2007-11-26