< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - sambata, 24 noiembrie 2007

Stiri pe scurt

Basescu: "Un popor impartit"

Presedintele Basescu a declarat ca frontiera romano-moldoveana va disparea in urma integrarii Republicii Moldova in Uniunea Europeana. "Dupa ce Moldova intra in Uniunea Europeana, totul ramane doar o frontiera desenata si Ribbentrop, Molotov or sa se intoarca in mormant de necaz ca nu mai e frontiera trasata de ei. Deci, Moldova in Uniunea Europeana, iar pana atunci obligatia noastra este sa acceleram procesul de acordare a cetateniei romane pentru cetatenii Republicii Moldova care doresc acest lucru, mai ales pentru tineri", a afirmat ieri seful statului in fata studentilor Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati, raspunzand intrebarii unei studente basarabene referitoare la relatiile dintre Bucuresti si Chisinau. "Noi suntem un popor impartit in doua! Niciodata si nimeni n-a reusit sa desparta definitiv un popor. Mai devreme, mai pe termen mediu, tot vom fi impreuna, macar ca vom fi in interiorul Uniunii Europene. Poporul roman nu poate ramane fragmentat", a adaugat Basescu. (A.I.)

Dosarul Alexandru Rus, pierdut

Dosarul privind solicitarea autoritatilor moldovene de incepere a urmaririi penale fata de fostul consul roman la Chisinau, Alexandru Rus, nu este de gasit, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie declinandu-si competenta, iar celelalte Parchete din Bucuresti spun ca nu a ajuns cauza la ele, transmite Mediafax. (D.E.)

Un copil rom face dreptate la Roma

Primarul Romei, Walter Veltroni, a dispus primirea intr-un centru al primariei a baiatului rom de 11 ani si a parintilor acestuia, a caror baraca a fost demolata, miercuri, de Politia italiana. Baiatul, Sorin, de 11 ani, i-a scris o scrisoare presedintelui Italiei Giorgio Napolitano (foto), in care i-a prezentat situatia sa si a familiei sale. "Draga Domnule Presedinte Napolitano, ma numesc Sorin, am 11 ani, vin din Romania si traiesc in Italia de doi ani. Sunt elev in clasa a V-a la o scoala din Roma si pana ieri locuiam intr-o tabara de nomazi din Tor di Quinto. M-am intors acasa si nu mi-am mai gasit casa, distrusa de politie impreuna cu cartile mele si cu toate celelalte lucruri. Parintii mei sunt oameni cinstiti, mama este femeie de serviciu, iar tatal meu zugrav; nu-si pot permite altceva decat o baraca desi lucreaza de dimineata pana seara. Ei vor ca eu sa invat pentru ca sa am un viitor mai bun. Dar ce viitor pot avea fara o casa? Dumneavoastra ati spus ca si copiii imigrantilor trebuie sa aiba aceleasi drepturi cu copiii nascuti in Italia. Ieri, eu nu le-am avut", preciza textul scrisorii adresate lui Napolitano. (D.E.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=229840&data=2007-11-24