< Imprimare >      ZIUA - MAGAZIN - joi, 22 noiembrie 2007

Scorpion de 2,5 metri

Fosila unui scorpion marin urias a fost descoperita in Germania

Fosila unui cleste provenind de la un scorpion marin, a carui marime ar fi putut atinge 2,4 metri, a fost descoperita in Germania, potrivit unui studiu publicat, miercuri, de editia on-line a revistei Biology Letters.

Fosila, descoperita intr-o cariera din apropiere de orasul Prum, intr-un strat de roci vechi de aproximativ 390 de milioane de ani, sugereaza faptul ca in acea epoca existau paianjeni, insecte sau crabi mai mari decat si-au imaginat cercetatorii pana recent, relateaza Mediafax.

Clestele apartinea unui scorpion marin, un reprezentant al ordinului "eurypterida" numit Jaekelopterus rhenaniae, care a aparut in urma cu 460 de milioane de ani si a disparut in urma cu 255 de milioane de ani. Clestele are o lungime de 46 de centimetri, ceea ce inseamna ca animalul caruia i-a apartinut avea 2,4 metri, cu 50 de centimetri mai mult decat vechile estimari ale specialistilor in privinta marilor artropode.

"Stiam de mai mult timp, datorita fosilelor, despre existenta miriapodelor monstru, a scorpionilor de talie mare, a gandacilor uriasi si a libelulelor enorme, dar abia acum ne-am dat seama cat puteau fi de mari aceste bestii taratoare", a spus profesorul Simon Braddy, de la departamentul de Stiinte ale Pamantului de la Universitatea din Bristol.

Eurypterida sunt o specie antica disparuta, stramosii scorpionilor si, potrivit unor specialisti, ai tuturor arahnidelor.

Anumiti geologi cred ca talia lor mare este o consecinta a nivelului ridicat de oxigen din atmosfera acelei perioade, in timp ce alti specialisti cred ca acestea au evoluat atat de mult in urma unei "curse a inarmarii", in paralel cu principala lor prada, primii pesti cu carapace.

Pentru Simon Braddy "nu exista o explicatie simpla. Dar exista motive bune sa credem ca anumite artropode erau mari mai degraba ca urmare a rivalitatii cu vertebratele, contrar a ceea ce se intampla astazi in natura". (D.M.V.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=229705&data=2007-11-22