< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - sambata, 13 octombrie 2007

Stiri pe scurt

In camera la Carturesti

Ieri seara, a fost lansat la Libraria Carturesti din Capitala, proiectul virtual care functioneaza dupa regulile unei galerii de arte din lumea reala, intitulat "Camera 80". Expun 27 de tineri fotografi, o parte dintre ei - Alina Andrei, Elena Ciobanu, Sabina Dimitriu, Tudor Ene, Dacian Groza si Tudor Prisacariu - putand fi vazuti in librarie, mai sus de rafturile cu carti. Proiectul va functiona pana pe 12 noiembrie. (L.D.)

Transilvania muzicala

Urmand sa fie lansat (la Bucuresti, in cadrul Festivalului SoNoRo, pe 6 noiembrie, orele 19.00, la Muzeul Taranului Roman si la Sibiu, pe 14 noiembrie, la Muzeul Brukenthal, de la orele 19.00), CD-ul "Songs and Dances of Life, din colectia "Muzica clasica" a editurii Humanitas Multimedia, celebreaza Transilvania, cu precadere Sibiul. Ansamblul Raro (Diana Ketler - piano, Razvan Popovici - viola, Christian Nas - viola) isi explica demersul artistic: "Sibiul a fost dintotdeauna un centru cultural de prestigiu, loc cosmopolit prin excelenta si imbinand o multitudine de culturi - romana, germana si ungara, slovaca si ucraineana. Sa ii dam un trup muzical acestui centru al culturii a fost pentru noi o adevarata provocare. Am incercat sa dam o imagine cat mai complexa a acestor interferente culturale, rezultatul fiind o imbinare a cantecelor de recolta si dansurilor de catanie cu colinde si cantece religioase, a baladelor cu cantecele de dor, la care am adaugat si raritati, cum ar fi cele patru piese de Franz Liszt, o melodie slovaca, un dans rutean ametitor sau fragila <<Melodie ungara>> a lui Franz Schubert". (L.D.)

Fotomaraton la Iasi

Cea de a treia "cursa fotografica" - Fotomaraton - va debuta azi, la orele 09.00, la Centrul Cultural Francez din Iasi. Competitia este deschisa tuturor celor interesati de fotografie, amatori sau profesionisti, care se desfasoara timp de 12 ore. Fiecare "maratonist" va face 12 fotografii cu 12 teme diferite care vor fi stabilite de catre organizatori. Participantii vor fi repartizati dupa doua categorii principale: suport clasic si suport digital. In final vor fi desemnati cate trei castigatori pentru fiecare categorie, cu mentiunea ca acestea mai au cate o subcategorie - tineri (mai putin de 18 ani). Copiii sub 14 ani pot participa intr-un format redus, pe echipe de patru persoane, sub indrumarea unui adult. Rezultatele vor fi anuntate peste aproximativ o luna. (L.D.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=227914&data=2007-10-13