< Imprimare >      ZIUA - MAGAZIN - vineri, 24 august 2007

Diana era insarcinata, dar nu cu Dodi

Printesa Diana era "aproape sigur" insarcinata in aproape trei luni in momentul in care a murit, dar iubitul sau, Dodi al-Fayed, nu era tatal copilului, spune un jurnalist francez, care sustine ca are si probe in acest sens.

Jurnalistul de investigatii Chris Laffaille, de la Paris-Match, spune ca a descoperit probe ale acestei sarcini in ahivele oficiale ale spitalului din Paris la care a fost transportata printesa Diana in noaptea de 31 august 1997.

"Este aproape sigur ca Diana era insarcinata in noua-zece saptamani in momentul in care a murit, potrivit unei scrisori din arhiva Spitalului public din Paris. (...) Scrisoarea datata cu 31 august 1997 a fost trimisa ministrului francez de Interne de atunci, Jean-Pierre Chevenement, si copii ale documentului au ajuns la ministrul Sanatatii Bernard Kouchner, ministrul Afacerilor Externe Hubert Vedrine si la seful politiei din Paris Martine Monteil."

Daca informatia este autentica, spune Laffaille, acest lucru ar insemna ca Dodi al-Fayed nu ar fi putut fi tatal copilului, pentru ca cei doi se cunosteau de mai putina vreme. Jurnalistul mai spune ca tatal copilului ar fi putut fi medicul britanic Hasnet Khan, cu care Diana avea o relatie in momentul conceperii copilului.

Laffaille a facut aceasta declaratie in ciuda raportului oficial facut de John Burton, medicul regal care s-a ocupat de autopsia printesei: "Nu era insarcinata. M-am uitat in uterul ei".

Un purtator de cuvant din partea Spitalului public din Paris a declarat ca documentul este un fals si a negat faptul ca Diana ar fi fost insarcinata in momentul mortii.

Laffaille spune ca a reexaminat toate circumstantele accidentului in care si-a gasit sfarsitul printesa Diana, iar concluziile sale au fost prezentate in cartea "Diana: The Inquiry They Never Published", care va fi lansata pe 27 august.

Cartea este descrisa de multi ca o noua incercare de a obtine bani de pe urma mortii printesei Diana, dar readuce la lumina teorii ale conspiratiei care au aparut in cei zece ani de la moartea acesteia.

Laffaille se declara de acord cu verdictul anchetei realizate de autoritatile franceze si anume acela ca Diana si Dodi au fost victimele unui accident provocat de un sofer in stare de ebrietate, care circula cu viteza mare.

Printesa Diana, in varsta de 36 de ani, si Dodi, in varsta de 42 de ani, au murit pe 31 august 1997 in urma unui accident de masina produs in pasajul de sub podul Alma din Paris, in timp ce erau urmariti de paparazzi.

Ancheta desfasurata de Scotland Yard a stabilit, la mijlocul lunii decembrie 2006, ca moartea printesei Diana si cea a lui Dodi al-Fayed au urmat unui "tragic accident", provocat de viteza excesiva cu care soferul, aflat in stare de ebrietate, conducea masina in care se aflau cei doi, in incercarea de a scapa de paparazzi.

In prezent, in Marea Britanie se asteapta rezultatele anchetei judiciare care trebuie sa raspunda la patru intrebari importante: identitatea persoanelor decedate, locul decesului, momentul producerii decesului si modul in care au murit respectivele persoane.

Tatal lui Dodi al-Fayed, Mohamed, a declarat de mai multi ani ca este "sigur" ca Diana si fiul sau au fost asasinati de serviciile secrete britanice cu acordul printului Philip, pentru a impiedica o eventuala casatorie intre ei. Miliardarul a sesizat deja fara succes justitia din Franta, Scotia si Anglia si si-a angajat propriii specialisti pentru o ancheta. (D.M.V.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=225679&data=2007-08-24