< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - luni, 6 august 2007

Scutiri cat pensiile

Vanghelie l-a acuzat pe Berceanu ca a incercat sa ierte 34 de societati de suma de 8,3 miliarde euro

Marian Vanghelie l-a acuzat pe Radu Berceanu ca, in calitate de ministru al Transporturilor, a incercat sa scuteasca 34 de societati de suma de 8,3 miliarde de euro. "Sunt exact banii pentru 4 ani de zile pentru pensionari", a indicat liderul PSD Bucuresti.

Liderul PSD Bucuresti a prezentat ieri, intr-o conferinta de presa, dovada pentru acuzatiile pe care i le-a adus lui Berceanu: Ordonanta de Urgenta 128 din 21 decembrie 2006, privind unele masuri pentru diminuarea arieratelor bugetare. Actul normativ, a spus pesedistul, ar reprezenta una dintre cele mai mari afaceri facute de "baietii destepti din PD", impreuna cu "baietii destepti din domeniul energetic". Vanghelie a precizat ca ordonanta respectiva a trecut de Guvern, intrand ulterior in dezbaterea Senatului, in calitate de prima Camera sesizata. Liderul PSD a precizat ca, urmare a "priceperii" lui Radu Berceanu la "toate jocurile de culise", ordonanta a trecut tacit de Senat, urmand sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor. Presedintele PSD Bucuresti l-a acuzat pe Berceanu ca este implicat in aceasta "mica afacere" impreuna cu Ionel Mantog, presedintele PD Gorj si directorul Societatii Nationale a Lignitului, dar si cu deputatul democrat Ioan Oltean. De asemenea, Vanghelie a aratat ca societatile sustinute de Berceanu, Mantog si Olteanu au adus prejudicii imense statului roman. Potrivit lui Vanghelie, "societatea sustinuta de Ioan Oltean, Beni Alex, a adus 29 de miliarde pagube statului, Energy Holding a adus 32 de miliarde, iar Europec 184 de miliarde".

Basescu, somat sa intervina

Liderul PSD Bucuresti l-a rugat, in acest context, pe presedintele Traian Basescu sa ia masuri urgente fata de incercarea lui Radu Berceanu de a scuti cele 34 de societati de la plata a 8,3 miliarde de euro. Ordonanta de Urgenta 128 din 21 decembrie 2006 prevede scutirea de la plata obligatiilor fiscale principale a unui numar de 34 de societati de stat, printre care Termoelectrica S.A., Nuclearelectrica S.A., Societatea Nationala a Lignitului S.A. si altele, ca urmare a faptului ca inregistreaza arierate bugetare si se afla in situatia in care organele statului le blocheaza conturile bancare si le executa silit bunuri mobile si imobile. Vanghelie si-a exprimat, totodata, speranta ca, in urma aducerii la cunostinta publicului a efectelor acestei ordonante, ea nu va fi adoptata si de catre Camera Deputatilor.

Roxana ANDRONIC

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=224854&data=2007-08-06